AMD-Transmeta: együtt az Intel ellen

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 5. 18:23
Az AMD és a Transmeta cégek a tervek szerint megosztják egymással tapasztalataikat és technológiáikat annak a célnak az érdekében, hogy az AMD jövőben megjelenő, jelenleg Sledgehammer kódnevet viselő processzora sikerrel szállhasson majd szembe a konkurens chipgyártó cég, az Intel szerverekbe szánt chipjeivel.
A ZDNet szerint egy eddig még be nem jelentett összetettebb szerződés keretében az AMD olyan számítógépeket szállít le a szoftverfejlesztőknek, melyek Transmeta Crusoe processzorokat tartalmaznak, és a Transmeta-féle "code-morphing" szoftver egy speciális verziójával rendelkeznek. Az említett számítógépeket úgy tervezték, hogy egy olyan program futtatására legyenek képesek, amely az AMD jövőben megjelenő, Sledgehammer kódnevet viselő, szerverekbe szánt processzorát szimulálja. Persze a Transmeta sem csupán szeretetből nyújt segítséget az AMD-nek, hiszen a szerződés értelmében a cég piacra dobhat majd olyan chipeket, melyek részben a Sledgehammerre épülnek.

A Sledgehammer szimulátor döntő fontosságú lehet az AMD szerverek terén tervezett jövőjében. Az új chipszoftveres szimulációnak köszönhetően a szoftverfejlesztők még a chip megjelenése előtt elkezdhetik programjaik fejlesztését, optimalizálását, így amikor ténylegesen megjelenik majd az új AMD processzor, akkor már azzal egy időben megjelenhetnek a hozzá írt szoftverek is. AMD-s források szerint a Sledgehammer processzorok 2002 első felében jelennek meg a piacon, és tervezik egy asztali gépekbe szánt változat, a Clawhammer piacra dobását is.

A Sledgehammer jelenleg az AMD egyik legambiciózusabb projektje. Az új chip a jelenlegi AMD Athlon processzoroktól eltérően már nem 32, hanem 64 bites lesz, valamint a Sledgehammer ezenkívül még több memóriát is képes lesz kezelni. A Sledgehammer legnagyobb ellenfele várhatóan az Intel szerverekbe szánt Itanium processzora lesz.

Az AMD-Transmeta paktum is azt bizonyítja, hogy a Transmeta-féle code-morphing szoftvernek van jövője. A code-morphing szoftver az Intel és AMD alapú számítógépek számára írt utasításokat lefordítja VLIW (Very Long Instruction Word) utasításokká, melyeket aztán a Transmeta Crusoe processzor már képes értelmezni. Persze egyelőre nem minden esetben nyújt megfelelő teljesítményt ez a megoldás, hiszen egyes szoftverfejlesztők azt állítják, hogy például a Sledgehammer szimulátor körülbelül egy 80-as évekbeli PC sebességével működik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50