Johannesnek nincs több kérdése

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 20:42

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

A mobiltelefonokkal a Westel 450 indulásakor, a személyi számítógépekkel pedig még a BBS-korszakban (telefonos modemre épülő hírközpont, médiavonalon sok tekintetben az internet elődje) lépett frigyre, s az utóbit mindjárt a vírusok elleni harcba vetette be. E témakörben könyvet is írt (Szegedi Imrével közösen) Víruslélektan címmel. Az egyik legelső magyarországi hírportálnál az alapító főszerkesztő, Pósvári Sándor harcostársa volt, majd annak titokzatos halála után a portál – immár lassan negyedszázada – az ő főszerkesztésével üzemelt tovább. 

Eredeti tanult szakmája biológia- és kémia-szakos tanár, valamint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, de viszonylag hamar végrehajtotta azt a pályamódosítást, amelynek köszönhetően informatikus, újságíró, majd informatikai igazságügyi szakértő lett.
 
Minden tekintetben az információszabadság híve volt, ostorozta azokat a korlátokat is, amiket az államok állítottak az információ és tudás áramlásának útjába, szabadalmakkal, szerzői jogvédelemmel. A sajtótájékoztatókon sokszor tett fel ilyen irányú kérdéseket, nehezen viselte a zárt szoftverrendszereknek a felhasználókra kényszerített akaratát, még az új funkciókat – az úgynevezett feature-öket – is gyanakvással fogadta, és minden esetben elvárta (erre kérdezett rá először), hogy azok kikapcsolhatók legyenek. A nagy cégek sajtósai nem mindig örültek, amikor a sajtótájékoztatókon felemelte a kezét, majd nehézkesen felállt, lepakolva a szatyrát benne a több mobiltelefonnal, és bemondta az ismert bevezetőt: „csak három rövid kérdésem lenne”...
 
Sok teherrel, nehézséggel kellett életében megbírkóznia, és ezért ő is nehéz, mondhatni különc ember volt, kevesen kerültek közel hozzá. Hirtelen kilépésével az életből azonban a távoli barátokban, az egykori kollégákban – így bennünk is - azok az emlékek törnek a felszínre, amelyek a távolságtartás ellenére is jóságát, nagy lelkét bizonyítják, így nemcsak azoknak hiányzik majd, akik az elmúlt évtizedekben vele voltak.
 
Talán még a kérdései is hiányozni fognak a cégeknek, akármilyen kellemetlenek is tudtak lenni... 
 
Kulcsszavak: nekrológ

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15