Eaton energiatároló rendszer létesítése a karbonsemlegesség érdekében a Lille-i egyetemen

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 10:40

A Lille-i Katolikus Egyetem az Eaton energiatároló rendszerével kívánja a jövőben elérni a zéró széndioxid-kibocsátást. A rendszer 1400 m2-nyi napelem által termelt megújuló energiát tárolja el, melyet az egyetemi épületek és hat elektromosautó-töltőállomás energiaellátására használnak fel.

Az Eaton xStorage Buildings megoldása már az első néhány hónap leforgása alatt mintegy 174 kg szén-dioxid kibocsátásától mentesítette az egyetemet. Ez az elért eredmény akkor fog még tovább javulni, amikor az egyetem majd jobban kiismeri saját energiafogyasztási szokásait és a rendszert többet használják csúcsigény idején, amikor a szükséges extra hálózati kapacitást szén- illetve gázerőművek biztosítják.

 

 Az egyetem a 20. század vége óta kiemelten foglalkozik az energia témaköréhez szorosan kapcsolódó gazdasági és társadalmi átalakulásokkal és 2013-ban indította útjára Live Tree elnevezésű programját. A Live Tree program célja, hogy az észak-franciaországi Hauts-de-France régió kutatói a helyi lakosokkal és vállalkozásokkal szorosan együttműködve gyorsítsák fel az energiafogyasztási szokások megváltozását a Lille-i Vauban-Esquermes térségben. A sikeres szemléletváltás elengedhetetlen a fenntartható jövőhöz szükséges ökológiai és gazdasági változások érdekében.

 

 

Az egyetem azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re az egész campus karbonsemlegessé váljon. A Rizomm elnevezésű épületükben ezt már 2021-ben szeretnék elérni. Ezen az épületen 1200 m2-nyi napelemet helyeztek el, amelyek 194 kWp megújuló energiát képesek előállítani. Egy másik épület, a HEI 200 m2 napelemmel rendelkezik, amelyek további 28 kWp csúcsteljesítményt biztosítanak. Az egyetemnek maximalizálnia kellett a megújuló erőforrás-felhasználását, hogy tovább csökkenthesse karbonlábnyomát és a villamoshálózattól való kitettségét  - különösen csúcsidőben. 

 

A választásuk azért esett az Eaton xStorage Buildings megoldásra, mert rugalmas és könnyen telepíthető, mivel az akkupakkok fizikailag különválaszthatók (akkumulátorvédelemmel együtt) az energiaátalakító rendszer többi elemétől. Az Eaton személyre szabott szoftver megírásával és fejlesztésével is segítette az egyetemet annak érdekében, hogy az xStorage Buildings integrálható legyen az egyetem energiagazdálkodási rendszerébe.

 

 

Az Eaton xStorage Buildings energiaátalakító rendszere két inverter egységből áll, melyek egyaránt 40 kW kisütési és 20 kW töltési teljesítménnyel rendelkeznek, ehhez összesen 25 darab 10 kWh kapacitású új akkumulátor egység párosul.

 

Gregory Vangreveninge, az Yncréa Hauts-de-France műszaki igazgatója hozzáfűzte: „Az Eaton olyan megoldást nyújtott számunkra, amely lehetővé teszi a saját magunk által megtermelt megújuló energia magasabb arányú felhasználását, mindezt megbízhatóan és egyedi igényeinkhez igazítva. Az energiatároló rendszert beillesztve az egyetem átfogó energiagazdálkodási tervébe a célunk a Rizomm, a HEI és az Hôtel Académique épületek karbon-lábnyomának további csökkentése.”

 

A kutatók és a PhD hallgatók jelenleg is az egyetem energiafelhasználásának átalakítási programján dolgoznak, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében. Munkájuk magában foglalja egy algoritmus kidolgozását az energia kínálati és keresleti minták pontosabb megértéséhez, valamint egy, a napelemek által előállított energia maximalizálásának lehetőségét kutató programot. 

 

 

Az Eaton xStorage Buildings másik nagy előnye, hogy könnyen bővíthető, így a jövőben megnövekedett mennyiségű megújuló energia tárolására is alkalmas lesz. A meglévő rendszerhez további 50 kWh tárolási kapacitás hozzáadása lehetséges.

 

Grégory Vangreveninge összegzése: „Intelligens villamos hálózat lehetőségeit bemutató mintaprojektünk messze túlmutat az egyetem igényein. Nem csupán kísérleti, hanem valós megoldást demonstrál egész Lille város és a környező térség számára, beleértve kiemelt partnereinket és mindenkit, akit érdekel a Li-ion akkumulátoros energiatárolási technológia alkalmazásának gyakorlati lehetősége. 

 

Ahhoz, hogy - mind egyetemi, mind országos szinten - elérjük kitűzött célunkat, a zéró széndioxid-kibocsátást, feltétlenül szükség van olyan rugalmas energiatároló rendszerek létesítésére, mint amilyen az Eaton xStorage megoldása, amely magában hordozza a szolár erőművek által megtermelt energia hatékony felhasználását.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15