A koronavírus miatt megnőhet az igény az ételkiszállításra

forrás: Prím Online, 2020. március 11. 17:00

Dél-Koreában a koronavírus terjedésével drasztikusan megugrott az internetes ételrendelések száma. Mivel erre itthon is számítani lehet, a Falatozz.hu ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására.

Bár jelenleg nem áll rendelkezésre pontos információ, hogy a koronavírus mennyi ideig életképes egyes felületeken, vagy mekkora és mennyi ideig tartó hőterhelésnek képes ellenállni, a Falatozz.hu ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély minimalizálására készétel rendelés során.

 

Az ételek kiválasztása és fizetés 

Első lépésként az éttermek kínálatából érdemes olyan fogásokat választani, amelyek minősége utólagos otthoni hőkezeléssel sem romlik. Ilyen ételkategória például a leves, a főzelék és a pizza, a köretek közül a rizs és a főtt krumpli, a desszertek közül pedig a palacsinta. Kevésbé jó választás például a gyros tál, a benne található friss zöldségek miatt, illetve hasonló okok miatt salátát rendelni sem javasolt. A kiválasztott ételeket rendeljük meg és lehetőleg fizessünk előre online, így elkerülhetjük a készpénzzel vagy kártyaterminálokkal való érintkezést az ételek átvételekor.

 

A csomagolóanyagok fertőtlenítése sütőben vagy mikróban

A csomag átvételét követően (amennyiben van rá lehetőség, használjunk eldobható gumikesztyűt) hőkezeljük a kapott dobozokat sütőben vagy mikróban.

 

Sütőben: Pizzásdoboz esetén a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és az átvétel után helyezzük a dobozt és a tartalmát a sütőbe. A doboz fertőtlenítése kb. 4-5 percet vesz igénybe, ha ezzel megvagyunk, távolítsuk el a tetejét és süssük a pizzát újabb 4-5 percig. Ha műanyag dobozban kapjuk az ételt, akkor maximum 120 fokra melegítsük sütőt. A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták kiszállítani – legfeljebb 80 fokot bír ki.

 

Mikróban: Sütő hiányában mikrózhatjuk is az ételeket. Ehhez a doboz mellé helyezzünk fél pohár vizet és kezdjük el melegíteni. Ha felforrt a víz a pohárban, várjunk 5 percet az ajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtleníthesse a dobozt kívülről. Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsük az ételt forrásig.

 

A sütés eggyel biztosabb módszer, mint a mikrózás, ezért, ha tehetjük, válasszuk azt. Mindkét opció esetén fokozottan figyeljünk a tűzveszélyre és ne hagyjuk magára a folyamatot! A műanyag dobozok összetételüktől függően máshogy reagálnak a hőkezelésre, ezért, ha veszítenek a tartásukból, rögtön függesszük fel a folyamatot.

 

Amennyiben több adag ételt kapunk, érdemes a teljes csomagot (pl. becsomózott szatyrot) rögtön elhelyezni a mosogatótálcában, és lefújni az egészet fertőtlenítővel. Miután állni hagyjuk 5-10 percet (a fertőtlenítőszer flakonján mindig rajta van a hatóidő), fertőtlenítsük a dobozokat egyesével a fent leírt módszerekkel.

 

Végül fertőtlenítővel fújjuk körbe alaposan a mosogatótálcát és hagyjuk úgy legalább 10 percig, hogy hatni tudjon a fertőtlenítőszer, majd mossunk kezet. Ha vannak olyan ételek, amelyeket nem azonnal szeretnénk elfogyasztani, hanem a hűtőben tárolnánk őket, akkor is hőkezeljük azokat a fenti módokon.

Kulcsszavak: Falatozz.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05