A jelenlegi helyzetben még nagyobb körültekintést követel a távmunka a vállalatoktól

forrás: Prím Online, 2020. március 23. 16:55

Világszerte egyre gyakoribbak és sokrétűbbek a kibertámadások, amelyek felismerésével és kivédésével alig birkóznak meg a cégek – derül ki az EY 1300 kiberbiztonsági vezető részvételével végzett globális felméréséből. A jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés bevezetése megnövekedett biztonsági kockázatot jelent a vállalatok számára, ha ez nem jár együtt a megfelelő protokollok és védelemi rendszerek kialakításával. 

A vállalatok csaknem 60 százalékánál egyre gyakoribbá váltak a súlyos online támadások az elmúlt egy évben – mutat rá az EY nemzetközi kutatása. Tavaly a sikeres csalások közel negyede (23%) szervezett bűnözőkhöz volt köthető, 21 százalékukat aktivista csoportok követték el, 20 százalékukat pedig munkavállalói mulasztás okozta.  A megkérdezett társaságok 28 százalékának több mint egy hónapjába került felismerni egy komoly betörését. A szervezetek 39 százaléka pedig valószínűleg nem tudna kiszűrni egy fejlettebb kártevő programot. 

 

„Ahogy az irodai dolgozóknál a következő hetekben egyre általánosabbá válik a távoli munkavégzés, az illetéktelen rendszerbehatolások kockázata exponenciálisan megnő” – hangsúlyozta Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője. „A távmunkára való átállás középtávú folyamatát, és az ehhez szükséges munkakultúrát válság idején szinte napok alatt kell megvalósítani a vállalatoknak. A gyors átalakulás során a cégek érthető módon sok esetben nem tudnak elég figyelmet szentelni az állandósult home office teljes körű védelmi feltételeinek biztosítására. A munkavállalók és a szervezet információbiztonsága érdekében ugyanakkor fontos, hogy lehetőségeik szerint minél hamarabb kiépítsék azokat a rendszereket, amelyek megóvják őket a hackerektől” – tette hozzá.  

 

A kutatás eredményei alapján a vállalatoknak az eddiginél is több fronton kell megóvnia a működését biztosító informatikai rendszereit, ennek ellenére a döntéshozók többsége a szokásos üzletmenethez kötődő védelmi feladatokra készül fel. Annak ellenére, hogy a megkérdezett társaságok döntő többsége (92%) rendelkezik kiberbiztonsági stratégiával, mindössze a vezetők ötöde bízik védelmi rendszereik hatékonyságában. 

Kulcsszavak: biztonság távmunka EY

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15