A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal

forrás: Prím Online, 2020. március 30. 16:21

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

A magyar vállalat hetek óta azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésű 3D nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a COVID-19 elleni harcban. A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D nyomtatók, amelyek kiválóan alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez.

 

 

A CraftUnique által nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók. Az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legideálisabb védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete egyébként problémát okozna. Az önkormányzatoknál is nagy igény van erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsősorban szociális munkásoknak adják, akik az időseknek segítenek, például a bevásárlásban. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a közterületesek, a patikusok és az idősek otthonában dolgozók számára is hatalmas segítséget nyújt az arcvédő.

 

 

Az eszköz nyomtatása körülbelül egy órát vesz igénybe. Nyomtatás után a 3D nyomtatott alkatrészt összeszerelik a speciális, ellenálló, áttetsző műanyagból (PETG) készült tartozékokkal, melyeket a Makerspace Budapest és a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlott fel a pajzsokhoz. A CraftUnique itt azonban nem állt meg, ugyanis olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtattak, amelyek lehetővé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat. Ezt különösen célszerű használni, hiszen minden a kilincshez hasonló, sokszor érintett felület a kórokozók egyik fő forrása lehet.

 

 

A vállalat az elmúlt néhány napban 350 db pajzsot nyomtatott, melyeket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnek, illetve a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak adományoznak. Ezen kívül a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási, valamint a kőbányai önkormányzatot is ellátják a nyomtatott eszközökkel. A cég hamarosan elérhetővé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védőfelszerelések gyártásához szükséges információkat. A szükségletek alapján ezáltal helyileg is meg tudják majd oldani az eszköz nyomtatását, illetve eljuttatását azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15