BSA - fő cél a jogtiszta szoftverhasználat

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 11. 12:29
A Business Software Alliance (BSA) közkeletű nevével ellentétben nem szoftverrendőrség, csupán azt szeretné elérni, hogy a felhasználók jogtiszta programokkal dolgozzanak - közölte Ormos Zoltán ügyvéd a szervezet képviseletében a BSA és a Páneurópai Jogász Unió közös fórumán szerdán Budapesten.
A fórumon elhangzott, hogy a BSA az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos rendőrségi ügyeknek csupán egy százalékát kezdeményezi, s a szervezet, mivel hatósági jogosítványokkal nem rendelkezik önállóan házkutatást sem végez sehol.

A BSA egy egyesület, amely alapvetően az angol és amerikai szoftvergyártók érdekeinek védelmében alakult, s csak akkor keres meg cégeket, ha azt velük előzetesen egyeztette. A BSA a szoftverek jogtulajdonosainak képviseletében lép fel.

A fórumon elhangzott, hogy a BSA-nak nem célja, hogy magánfelhasználókra tömegesen kiterjesszék az illegális szoftverhasználat ellenőrzését, a szervezet elsősorban a cégeket szeretné rászorítani arra, hogy jogtiszta programokat használjanak.

Ezzel összefüggésben Sebők Erzsébet, a BSA főtitkára elmondta, hogy az elmúlt év őszén hatezer levelet küldtek ki magyarországi cégeknek, amelyben a legális szoftverhasználat előnyeire, illetve az illegális szoftverek telepítésének hátrányaira hívták fel figyelmüket.

A főtitkár aláhúzta, hogy jóval a várakozáson felüli számban érkeztek válaszok leveleikre, s a végső eredmény az volt, hogy a reagáló háromezer cég több mint 90 százalékánál ma már a szoftverhasználat szabályos keretek között folyik.

Sebők Erzsébet elmondta: a kampányt máig nem tudták lezárni, mivel még most is nagyon sok megkeresés és levél érkezik hozzájuk a cégektől. A cégek válaszait értékelve elhangzott, hogy nagyon sok vállalat vezetői kezdeményezték számítógépes rendszerük átvizsgálását azért, hogy a munkatársak csak jogtiszta szoftvereket használjanak a mindennapi teendőik során.

Kulcsszavak: BSA jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50