A Siemens is támogatja a kiberbiztonság megteremtését távoli munkavégzés esetén

forrás: Prím Online, 2020. május 4. 15:50

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében világszerte több millió ember végzi a munkáját otthonról – köztük a Siemens 100 000 alkalmazottja is. A Siemens a Charter of Trust (CoT) kezdeményezés 16 másik vállalatával közösen nyolc ajánlást dolgozott ki a kiberbiztonság megerősítésére annak érdekében, hogy a munkavállalók éppolyan biztonsági feltételek mellett dolgozhassanak otthonukból, mint az irodában. Ajánlásaik célja, hogy segítsenek a hackertámadások kivédésében, illetve, hogy lehetővé tegyék a vállalatok számára az üzletmenet folytonosságának fenntartását. 

Az ajánlások a hangvezérlésű eszközök kikapcsolásától kezdve a webkamerák letakarásán át a készülékek magán- és üzleti célú vegyes felhasználásának elkerülésére is kiterjednek. Az ajánlásokat a Charter of Trust weboldalán tették közzé.

 

„A nagyvállalatokra különösen a krízishelyzetekben hárul kiemelt felelősség” – mondta Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. „A felelősségteljes magatartás magában foglalja mások támogatását, a megoldások közös kidolgozását és az ismeretek megosztását, hogy mindenki profitálhasson belőlük – a Charter of Trust partnerek pontosan ezeket teszik immáron két éve.”

 

A COVID-19 nemcsak egészségügyi kockázatot, hanem kiberbiztonsági fenyegetést is jelent számos vállalat számára. A fertőzés valószínűségének csökkentése érdekében a munkaerő jelentős része jelenleg távmunkában dolgozik. Emellett a dolgozók számára egyre inkább szükségessé válik, hogy érzékeny adatokat cseréljenek otthonról, elkerülve az üzletmenet működésének leállását. Csak a Siemensnél világszerte átlagosan 130 000 munkavállaló csatlakozik a vállalati intranetre otthonából március közepe óta – ez a szokásos érték közel négyszerese.

 

Ugyanakkor az otthoni informatikai infrastruktúra általában kevésbé biztonságos, mint az irodai – ezt a biztonsági rést pedig a hackerek egyre inkább kihasználják. Emellett például e-mailes csalásokkal is próbálkoznak, hogy előnyt kovácsoljanak a COVID-19 krízishelyzettel kapcsolatos bizonytalanságból. Ez a helyzet még fontosabbá teszi a munkavállalóknak a kiberbiztonság védelmében betöltött szerepét. A CoT-partnerek nyolc ajánlása segíthet a hackertámadások megakadályozásában:

  • Csak a feltétlenül szükséges eszközöket és információkat vigye haza.
  • Gondoskodjon otthoni hálózata védelméről, és biztonságos kapcsolatokon keresztül kommunikáljon.
  • Minden eszközén tartsa naprakészen a szoftvereket.
  • Kapcsolja ki a hangvezérlésű okoseszközöket otthoni munkaállomásán, illetve takarja le a webkamerát, amikor nem használja.
  • Kerülje az eszközök magán- és üzleti célú vegyes felhasználását.
  • Proaktív módon azonosítson minden résztvevőt az online meetingeken.
  • Jelentkezzen ki, ha nem használja a készülékeket, és tárolja biztonságosan azokat.
  • Rendkívüli óvatossággal járjon el a gyanús e-mailek vagy csatolmányok esetében, különösen, ha nem ismeri a feladót. 

 

A Siemens informatikai szakemberei március közepén, a koronavírussal kapcsolatos krízishelyzet kezdetekor akcióba léptek annak érdekében, hogy nagyszámú dolgozó számára lehetővé tegyék a Siemens hálózatához való csatlakozást otthonról, a lehető legbiztonságosabb módon. Mindössze 24 óra leforgása alatt stabil intranet-hozzáférést hoztak létre mintegy 140 000 munkavállaló számára, ezáltal az irodai környezethez hasonló szintű kiberbiztonságról gondoskodtak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15