A robotikai gripperek segítik az automatizálást az élelmiszeriparban

forrás: Prím Online, 2020. június 5. 11:58

A világ népessége egyre csak nő, azonban a demográfia csak egyike azoknak a mozgatórugóknak, amik az élelmiszeripari automatizálást szorgalmazzák. A munkahelyi biztonság, szigorú élelmiszer-biztonsági előírások, a feldolgozott élelmiszerek népszerűségének emelkedése, valamint a teljesítmény növelésére és a csökkenő gyártási költségekre való igény mind szerepet játszik az automatizáció egyre gyorsabb ütemű térhódításában.

A hagyományos automatizáció kiválóan teljesít az olyan szektorokban, mint amilyen például az autóipar, viszont nehezen birkózik meg egyes, az élelmiszeriparban előforduló egyedi kihívásokkal, melyek során az egyes termékeket óvatosan kell kezelni, ráadásul sem alakjuk, sem elrendezésük nem egységes, emellett pedig emberi fogyasztásra szánják őket. Azonban az új és továbbfejlesztett gripper technológia, valamint a velejáró képfelismerő rendszerek érkezése mindent megváltoztatott. Az emberi kéz mozdulatait reprodukáló gripper technológiai fejlesztések lehetővé tették, hogy a robotok gyümölcsöket és zöldségeket is csomagolhassanak. A vákuumos gripperek segítenek a robotoknak abban, hogy sikeresen lássanak el olyan óvatosságot igénylő csomagoló feladatokat, amikre a hagyományos megfogók nem képesek, a puha gripperek pedig oly módon tudják közvetlenül kezelni az élelmiszereket, hogy azok garantáltan ne sérüljenek vagy nyomódjanak meg az automatizált folyamat során. Mindennek eredményeképpen a másodlagos élelmiszer-feldolgozó alkalmazások már nem mutatnak túl az automatizált rendszerek által nyújtott lehetőségeken. A puha gyümölcsök áthelyezésétől a csokoládé és pékáru kezeléséig az élelmiszeripar hihetetlen iramban aknázza ki az új gripper technológiákban rejlő lehetőségeket. 

 

 

Mit képesek ezek a technológiák nyújtani a gyártóvállalatoknak?

Munkahelyi biztonság és a munkavállalók megtartása: a robotok elvégezhetik azokat a munkákat, amik már nem bizonyulnak biztonságosnak, vagy megoldhatónak az emberek számára, emellett ezeket a feladatokat megállás nélkül tudják végrehajtani, ami manapság rendkívül fontos tényezőnek számít. Továbbá, az együttműködő robotok eljövetele ahhoz is hozzásegíti a gyártókat, hogy szembe tudjanak nézni a munkavállalók megtartásának régóta fennálló problémájával. Az együttműködő robotok lehetővé teszik a gyártásvezetők számára, hogy alkalmazottaikat értékesebb feladatokhoz csoportosítsák át. Eközben a robotok átveszik az unalmas, vagy piszkos munkákat, mint például a nehéz súlyok emelése, vagy az ismétlődő áthelyező műveletek, amelyek akár elégedetlenséghez vagy sérülésekhez is vezethetnének.

 

 

Rugalmas és az élelmiszeripari szabványoknak megfelelő kezelés: a vásárlói és iparági igényekre válaszolva a szabályozó testületek egyre szigorúbb követelményekkel szembesítik az élelmiszer-feldolgozó szektort. Még a legjobb szándékuk ellenére is előfordulhat, hogy az emberi munkavállalók olyan szennyezőanyagokat hordoznak és terjesztenek, amik így, vagy úgy, de rákerülhetnek a végtermékre. A hitelesített puha grippereket a törékeny és sérülékeny elemek feldolgozásához ajánlják. Növelik az élelmiszer-biztonságot, valamint képesek változatos alakú, óvatos érintést igénylő élelmiszerek, mint például a saláta, a fűszernövények, vagy az eper kezelésére. Az OnRobot puha grippere zökkenőmentes integrációt biztosít a legtöbb együttműködő robottal és könnyű ipari robottal, egyrendszeres megoldásának köszönhetően.

 

Megnövekedett termelékenység és minőség: a hitelesített gripperek segíthetnek a gyártóknak abban, hogy a minőséget magas színvonalon tartsák, ami egyben kiküszöböli a költséges termékvisszahívásokat is, miközben hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez is. A szakképzett gyártóipari munkások hiánya egy régóta fennálló probléma, így fontos olyan grippereket választani, amelyek könnyedén integrálhatók a meglévő automatizációval, és használatuk egyszerű a végfelhasználók számára, függetlenül attól, milyen szakképzettséggel rendelkeznek. Az együttműködő robotoknak szánt gripperek esetében ez azt jelenti, hogy biztosítani kell a kompatibilitást a vezető együttműködő robotmárkákkal.

 

 

Törékeny növények csomagolása a Rosborg Greenhouse-nál

Dánia legnagyobb fűszer- és gyógynövénytermelő vállalata, a Rosborg Food Holding úgy döntött, hogy az OnRobot érzékeny és rugalmas RG6 kétujjas robot grippereit bízza meg azzal, hogy növényeiket kezelje. A dániai Odensében fekvő 120 ezer négyzetméternyi üvegházban menta, kapor, tárkony, miniatűr rózsa, és egyéb apró, törékeny növények teremnek, amik aztán egy, a legmodernebb technológiával felszerelt termelőüzemben kerülnek feldolgozásra. Összesen 130 alkalmazott foglalkozik az évente 28 millió növény és 12 millió miniatűr virág termesztésével, csomagolásával, kezelésével és értékesítésével, melyek a Gloria Mundi, az Økologihaven és az Eurostar márkák termékeiként kerülnek piacra. Az egyre szélesebb körű termékekre irányuló növekedő keresletre, valamint a szezonális fluktuációra a vállalat a gyártósorának optimalizálásával és automatizálásával válaszolt.

 

„Olyan grippert kerestünk, ami óvatosan fel tudja emelni a növényeket és virágokat anélkül, hogy összenyomná őket. Széles és gyengéd fogása, valamint pontossága és rugalmassága miatt választottuk az RG6 grippert. A kobottal és gripperrel létrejött új megoldásunk automatizálja a kartondobozok hajtogatásával, majd az azokba növények helyezésével járó feladatokat. Azt is szerettük volna, hogy a befektetés gyorsan megtérüljön. Már készen állunk a következő projekt élesítésére is, mely során egy további kobotot és grippert vásárolunk, amelyek feladata egy növényeket vágó gépbe való adagolás lesz. A gripperrel felszerelt kar megtalálja, és óvatosan megfogja a növényt, majd megfordul és a vágógéphez vezető futószalagra helyezi azt.” – mondta Henning Jørgensen a Rosborg Food Holding társtulajdonosa és operatív igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05