Új finanszírozási forma könnyítheti meg a karrierváltást

forrás: Prím Online, 2020. június 12. 11:51

A digitalizáció felgyorsulásának köszönhetően 2020 év végére átmenetni megtorpanás után újra fellendülhet az IT szektor. A programozóképzések iránt is érezhetően megnőtt a kereslet, ugyanakkor a válság miatt nehéz helyzetbe kerülők a finanszírozási szempontból biztonságos, kiszámítható megoldásokat keresik. A piaci igényre reagálva a Green Fox Academy a hazai programozóképzések piacán elsőként jövedelemarányos utófinanszírozási formát vezetett be.

A koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági válság ugyan az IT szektorban is megtorpanást okozott, azonban egyre inkább az látszik, hogy ez nem lesz hosszú életű. “A távmunkába kényszerülő cégek felismerték, hogy mekkora a kitettsége a szervezetnek, ha le van maradva a digitalizációban, így a nagy IT büdzsékről döntő vállalatok is még nagyobb erőforrásokat allokálnak erre a területre. Ezek a döntések most születnek, így arra számítunk, hogy 2020 végén, 2021 elején már érezhető lesz ennek a hatása” - mutatta be az iparág helyzetét Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója.

 

A másik oldalon a munkavállalók között is sokan elgondolkodtak a karrierjükön, még akkor is, ha az ő állásuk közvetlenül nem került veszélybe, és elkezdtek olyan átképzéseket keresni, amivel jövőbiztos készségekre tehetnek szert. “Március végén például indítottunk egy 3 hetes, ingyenes képzéssorozatot a programozás alapjairól, amire minden előzetes elvárásunkat felülmúlva eddig több mint 8600 jelentkeztek - mondta Bárdos Kristóf. - Az látszik, hogy az emberek nagyon nyitottak arra, hogy átképezzék magukat, de sok esetben nem engedhetnek meg maguknak egy karrierváltó képzést, erre kerestünk megoldást, amikor bevezettük a jövedelemarányos utófinanszírozást.” 

 

 

Jövedelemhez kötött a tandíjfizetés

A nemzetközi piacon ISA (Income Share Agreement) néven ismert, ugyanakkor a hazai programozóképzések piacán még egyedülálló finanszírozási forma lényege, hogy a végzett hallgatóknak az elhelyezkedés után fix részletek helyett a havi jövedelem meghatározott hányadát, a Green Fox esetében 20 százalékát kell befizetniük a tandíjra. De ha valaki például anyasági szabadságra megy, beteg lesz, esetleg átmenetileg elveszíti a munkáját, arra az időszakra akár fel is lehet függeszteni a tandíjfizetést. “Utófinanszírozási megoldás sok más iskolához hasonlóan ugyan eddig is elérhető volt nálunk, azonban azt láttuk, hogy a jelenlegi helyzetben ez nem nyújt kellő biztonságot a hallgatóknak. Azzal azonban, hogy a jövedelemhez kötjük, a tandíjfizetés biztosan vállalható terhet jelent az embereknek” - mesélt a döntés hátteréről Bárdos Kristóf, aki azt is hozzátette, hogy a nemzetközi, elsősorban amerikai piacon egy évek óta jól bevált és bizonyított finanszírozási formáról van szó. A Green Fox üzleti modellje szerint  - a tandíj és a partnercégektől kapott közvetítési díj együttesen fedezi a képzést - egyébként is motivált volt abban, hogy a nála végzett junior programozókat elhelyezze, az új finanszírozási megoldás esetében még explicitebb a hallgatók és az iskola közös célja: a hallgató jó állást találjon a képzés elvégzését követően.

 

A jövedelemarányos utófinanszírozás bevezetését az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től kapott social impact befektetés tette lehetővé.  Az új fizetési opciót először májusban induló online képzéseinél hozta be a bootcamp, most pedig már minden kurzusuknál, így a júliusban induló on-campus, tantermi képzéseknél is választhatják a jelentkezők. A várakozásoknak megfelelően népszerű a lehetőség: “Az érdeklődők kifejezetten szeretik és keresik, minden második jelentkező ezt a fizetési formát választja, különösen a mostani bizonytalan helyzetben örülnek annak, hogy van ilyen lehetőség.” 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09