Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

forrás: Prím Online, 2020. július 16. 09:36

A kiberbűnözők gyorsan kihasználták az emberek félelmét és bizonytalanságát, amely a járványhelyzet kezdeti időszakában jelentkezett: 2020 első felében közel egyharmadával nőtt a  támadások száma a G DATA adatai szerint. 

A G DATA elemzése szerint 30 százalékkal nőtt 2020 első felében a megelőzött vírusfertőzések száma. A magánfelhasználók körében ennél sokkal jelentősebb volt a növekedés, 46 százalékkal több támadást védett ki a német biztonsági cég, mint egy évvel korábban. A rendkívüli növekedés annak köszönhető, hogy az emberek sokkal több időt töltöttek otthon, ahol a magántulajdonban lévő számítógépek kevésbé védettek, mint a vállalati hálózaton belül használt hardverek. 

 

Kihasználják az emberek félelmeit

A kiberbűnözők az emberek koronavírussal kapcsolatos félelmeire és aggodalmaira alapozzák támadásaikat: a koronavírussal kapcsolatos információkkal hamis és fertőzött weboldalakra csalogatják az embereket vagy fertőzött alkalmazások letöltésére veszik rá őket. Ilyenkor általában zsarolóvírussal fertőződik meg a számítógép, amely azonnal titkosítja az adatokat. Az is előfordul, hogy hamis koronavírus-segélyoldalakat hoznak létre, ahol az emberek banki adatait lopják el. 

 

Tim Begghoff, a G DATA elemzője ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni azokat az e-maileket, melyek koronavírus-követő alkalmazásokat vagy olcsó védőmaszkokat kínálnak. 

 

 

Célzottan lőnek a vállalatokra 

Az elemzések azt mutatják, hogy a kiberbűnözők támadási módszerei és trükkjei alapjában véve ugyanazok maradtak. A legelterjedtebb kártevők döntő többségét már évek óta használják a támadók, és különböző formákban újracsomagolják ezeket. 

 

Azonban a profit maximalizálása érdekében az elsődleges célpontok változtak: nem mindenkire és mindenre lőnek a bűnözők, hanem inkább a nagyobb haszonnal kecsegtető vállalkozásokat veszik célba. Mivel sok vállalat egyébként is komolyan szenved az elmaradt bevételek miatt, egy sikeres zsarolóvírusos támadás akár a véget is jelentheti számukra. 

 

A legaktívabb kártevők

A GuLoader letöltőprogramot a támadók arra használják, hogy távoli elérésű trójaiakat vagy olyan információlopó alkalmazásokat terjesszenek, mint az Agent Tesla, a Formbook, a Lokibot, a Remcos RAT, a Netwire RAT vagy az Arkei/Vidar Stealer. Ismert változatai Google Drive, Onedrive vagy ufile.io linkeket használnak a kártevők betöltéséhez.

 

A G DATA elemzői növekvő számú Trickbot kampányt is felfedeztek. A moduláris trójait a bűnözők folyamatosan fejlesztik, hogy minél több kárt okozzon. Sok esetben az Emotet támadások részeként használják, amikor a Trickbot olyan fontos információt olvas ki, mint a belépési adatok vagy az érzékeny üzleti információk. Az Emotet megnyitja az ajtót mindezek előtt. A fontos információk kiolvasása után érkezik a zsarolóvírusos támadás, amely titkosítja az összes adatot és a biztonsági mentést is.

 

Technikai támogatást ígérő átverés

Noha többnyire német vagy angol nyelven történik, de továbbra is aktív és nehezen hal ki a technikai támogatásos átverés. Ilyenkor egy meglátogatott weboldalon egy rendszerüzenethez hasonlító üzenet ugrik fel, mely egy kitalált hibára hívja fel a felhasználó figyelmét. A hiba elhárításában az ál-ügyfélszolgálat segít, ahol általában a felhasználó bankkártyaadatait lopják el.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50