Új Toshiba MPEG4 chipek videotelefonokba

Tóth Kristóf, 2001. január 16. 22:57
A japán elektronikai óriás, a Toshiba a közeljövőben egy új MPEG4 kódoló/dekódoló chipet szándékozik a piacra dobni, amely által a videotelefonok immár közelebbi valósággá válhatnak.
A Toshiba az új chipet nyíltan úttörőnek szánja a videokonferenciára alkalmas mobiltelefonok kifejlesztéséhez írja az IDG.net. Segítségével a mobiltelefon képes lesz MPEG4 formátumú video-adatfolyamok dekódolására, azaz vételére. A chip ezen kívül mozgókép-információ tömörítésére is képes, ezért egy kamerával rendelkező mobiltelefonról videofelvételt is tudunk majd küldeni MPEG4 formátumban. A Toshiba új csodachipje tehát egy komplett videotelefon-rendszert varázsolhat a mobiltelefonból, mivel egy digitális kamera és az új Toshiba-chip által lehetővé válik a mobiltelefon videotelefonként való használata.

A chip, amely egy tavaly februárban megjelent változat továbbfejlesztése MPEG4 videó tömörítő/dekódoló egységet, beszédhang tömörítő/dekódoló modult, audió és videó multiplexert és 12MB DRAM memóriát tartalmaz. Mindez lehetővé teszi, hogy az ilyen chippel rendelkező mobiltelefon a QCIF (Quarter Common Interface Format - Negyedméretű) formátumban (144x176 pixel) másodpercenként 15 képkockát továbbítson, vagy dekódoljon.

Az ilyen és ehhez hasonló chipek igen fontos szerepet fognak játszani a jövő mobiltelefonjaiban, hiszen a hamarosan elinduló 3G (3.generációs) mobilhálózatok a 3G telefonokkal már képesek lesznek videoinformáció továbbítására. Az első 3G hálózat Japánban kezdi el működését idén május-június körül. Az NTT DoCoMo Inc., amely a hálózatot üzemelteti majd, eleinte várhatóan még nem fogja támogatni a videóinformáció-továbbítást, de ez idővel elérhető lesz, a technológia ugyanis képes erre.

A Toshiba az apró, mindössze 11 négyzetmilliméter méretű chipet .18 mikronos gyártási eljárással készíti majd, és FBGA (Fine Ball Grid Array - Apró Gömbérintkező Tömb) tokozással szállítja. A többféle, dekódoláshoz szükséges komponens egybeintegrálásával lehetővé vált, hogy a chip fogyasztását minimálisra csökkentsék.

A chip sorozatgyártása várhatóan a negyedik negyedévben kezdődik meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50