A BÉT Tanácsa elutasította a Synergon fellebbezését

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 17. 10:42
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Tanácsa elutasította a Synergon Informatikai Rt. fellebbezését - mondta Dunavölgyi Mária ügyvezető igazgató a tanácsülést követő budapesti sajtótájékoztatón, kedden. A BÉT a Synergon Rt.-t 2000. december 4-én 750 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte, mivel a cég november 23-án megsértette az információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó tőzsdei szabályokat.
A Synergon december 19-én nyújtott be a döntés ellen fellebbezést, amelyet a tőzsdetanács megvizsgált és megállapította, hogy az nem megalapozott. A tőzsdetanács határozata ellen a Synergon a kézhez vételtől számított 30 napon belül jogorvoslati kérelemmel fordulhat a BÉT közgyűléséhez.

Dunavölgyi Mária elmondta: a Synergon november 23-án az árbevételre jelentős hatást gyakorló szerződést kötött, erről a vállalat először saját PR cégét értesítette, és csak a tőzsdei kereskedés befejezése után közölte a hírt a BÉT-tel. A tőzsdei szabályzat szerint azonban a tőzsdei kibocsátó az ellenőrző, felügyeleti szervek felé elküldött tájékoztatását követően legalább egy órás hírzárlatot köteles biztosítani. A bírság kiszabását a BÉT azzal is indokolta, hogy bennfentes kereskedés gyanúja merült fel.

Az ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a BÉT jelenleg egy olyan rendszer előkészítésén dolgozik, amelynek lényege, hogy a részvénypiacot befolyásoló hírek először a tőzsdére jussanak el, ezt követően pedig a tőzsde "szórja szét" az információt. Ez a rendszer lehetővé tenné az információforrások hitelességének előzetes ellenőrzését, valamint azt, hogy a részvénypiaci szereplők egyszerre értesüljenek a hírekről.

Dunavölgyi Mária közölte azt is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2001. január 15-én jóváhagyta a BÉT tőzsdei vagyonhányad átruházását érintő alapszabály módosítását. Ennek értelmében lehetővé válik, hogy nem tőzsdetagok is vásárolhassanak tőzsdei vagyonhányadot, így a 2001. január 16-i aukción már az új szabályozás lép érvénybe.

A tőzsdetanács hétfői ülésén döntött arról is, hogy Dunavölgyi Mária képviselje a BÉT-et a Keler Rt. január 18-i közgyűlésén, amelyen a Keler 2001. évi üzleti tervének megvitatása lesz a fő napirendi pont.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05