A XXI. század kommunikációja

Tudományos kutatás a Westel támogatásával

, 2001. január 17. 15:02
A Westel Mobil Távközlési Rt. támogatásával az MTA Filozófiai Kutatóintézete interdiszciplináris kutatást szervez a mobil információs társadalom problematikájáról. A kutatásban ismert hazai filozófusok, pszichológusok, közgazdászok, nyelvészek, politológusok és tudománytörténészek vesznek részt.
A mobiltelefont már nemcsak a beszédalapú kapcsolattartásra használják, egyre inkább mindentudó adatátviteli eszközzé - mobil társsá - válik. Az Egyesült Államokban az internet alapjaiban megváltoztatta a társadalom egy részének a szerkezetét, a hierarchikus kapcsolatokat és a kommunikációs technikákat. Milyen változásokkal fog járni Európában és főleg Magyarországon a mobil robbanás? Az élet minden területén a mobil adat, WAP és később a mobil internet-hozzáférés iránti igény radikális erősödésének vagyunk tanúi, miközben a vonatkozó tartalomszolgáltatási kérdések számos ponton nyitottak, s a társadalomtudományi elemzés segítségét igénylik.

A Westel Mobil Rt., a mobil információs társadalom aktív piaci szereplőjeként, továbbá szolgáltatásfejlesztési innovátorként tekinti kiemelt feladatának a kutatómunka támogatását.

A társadalomkutatók - köztük Nyíri Kristóf egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója, a tudományos munka vezetője - személyesen találkoznak majd a Westel szakembereivel, vezetőivel és fejlesztőivel, és így képet alkothatnak arról, hogy a gyakorlati szakemberek hogyan látják a mobil távközlés jelenét és jövőjét.

A tervezett kutatás első eredményeit 2001 áprilisában publikálják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50