Innovatív magyar cégeket köt össze a világpiaccal a KPMG

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 20. 12:54

Immár 7 magyar céget találhatunk az ingatlanszektor digitális technológiai innováció topligájáról — a KPMG által — készített listán.  A startup világ egyik legélénkebb szegmensének tartott, úgynevezett proptech piacon a befektetési kedv 5 év alatt megtízszereződött. Tavaly már 2,6 milliárd dollár friss tőke áramlott az ingatlanszektor digitalizációját segítő vállalkozásokba, de előzetes adatok szerint 2020 első félévében 7 milliárd dollárnyi üzlet született, a COVID-válság kiváltotta digitalizációs boomnak köszönhetően.

A KPMG évente összegyűjti és publikálja azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek valamilyen innovatív megoldást hoztak az építőiparba, az ingatlanok adásvételébe, vagy az ingatlan üzemeltetésbe. Ezek az úgynevezett proptech (property technology) vállalkozások ugyanis hihetetlen összegű tőkét vonzanak, mivel a szektor bármely szegmensének digitalizációja óriási megtakarításokkal és hatékonyságnövekedéssel járhat. 

 

Az innovatív megoldások emellett jellemzően hozzájárulnak a környezeti szempontból fenntartható fejlődéshez is, mert nemcsak a kiadásokat csökkentik, hanem az építőipari beruházások és az ingatlan üzemeltetés károsanyag kibocsátását is, és ezt a vevők és bérlők egyre inkább értékelik. A KPMG felmérése szerint az alacsony károsanyag kibocsátású ingatlanok fele annyi idő alatt találnak vevőre, mint kevésbé igényes kivitelezésű társaik, és ez nagyon fontos a nagy tőkeigényű ingatlanfejlesztési szektorban.  

 

 

Ehhez képest az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés sokáig lemaradt a digitalizációt illetően a kereskedelemhez vagy a pénzügyekhez képest, most viszont öles léptekkel dolgozza le a hátrányát, így világszerte nő az érdeklődés az innovatív megoldások iránt. A KPMG felmérése szerint 2014 óta a proptech vállalkozásokba fektetett tőke 766 százalékkal emelkedett, és csak 2019-ben elérte a 2,6 milliárd dollárt. 

 

Ebben a helyzetben érte el a szektort a koronavírus járvány, ami még inkább felkeltette az érdeklődést a proptech cégek iránt, hiszen ezek megoldásai részben emberi interakciókat váltanak ki az építőiparban, a munkahelyeken, vagy az ingatlan kereskedelem és üzemeltetés más területein. Továbbá minden esetben jelentős hatékonyságjavulást ígérnek, és általában lehetővé teszik a szektor számára a gyors reagálást és a kiadások csökkentését, ami a járvány miatt ugyancsak felértékelődött. Nem véletlen, hogy a befektetési kedv idén még a tavalyihoz képest is jócskán felgyorsult, az Unissu adatai szerint idén az első félévben 7 milliárd dollár befektetési tőkét vonzott a szektor.

 

Ezen a piacon játszik fontos szerepet a KPMG proptech cégeket és befektetőket összekötő oldala, amire idén a tavalyi 5-tel szemben már 7 magyar vállalkozás is felkerült. Az Árminimum, a Lokchek, az OrtoGraph és a Rollet a folyamatok digitalizációjában hozott új megoldásokat, az OOTT technologies és a Parkl az IoT kategóriában, azaz a hétköznapi eszközök webes vezérlésében alkotott újat, a Beyond Visual pedig a Virtuális Valóság és 3D tervezés területén szállít megoldásokat. 

 

„Azt reméljük, hogy a listára felvett magyar cégek is felkeltik a proptech cégek iránt érdeklődő befektetők figyelmét, és ez új lendületet adhat a munkájuknak, illetve megnyitja előttük az utat a külföldi terjeszkedés előtt” – mondta Dános Pál MRICS igazgató, a KPMG tanácsadója hozzátéve, hogy továbbra is várják az innovatív megoldásokkal előrukkoló magyar cégek jelentkezését, mert a lista jövőre is bővül. 

 

A tanulmány, számos további részlettel, itt érhető el angol nyelven. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05