Hosszú távon fenntartják a gépészmérnökképzést Szombathelyen

forrás: Prím Online, 2020. október 4. 09:50

Egyöntetűen megerősítette a szombathelyi duális gépészmérnökképzés közép és hosszú távú fenntartásának szándékát a régió 13 nagyvállalata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése.

A képzésben érintett nagyvállalatok, az önkormányzat és az egyetem felsővezetése közel egy hónapos egyeztetést követően közös nyilatkozatban ismételten deklarálják, hogy kiállnak a szombathelyi gépészmérnökképzés fenntartása mellett. Az vállalatok és a városi vezetés döntöttek arról, hogy biztosítják a gépészmérnökképzés Szombathelyen történő fenntartásának anyagi és technikai feltételeit közép és hosszú távon egyaránt.

 

A képzésben résztvevő 13 nagyvállalat kijelentette, hogy fejlesztési terveikhez elengedhetetlen a felsőfokú műszaki képzés fenntartása Szombathelyen. Ez a régió gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. Biztosították az egyetem és a város felsővezetését, hogy az ehhez szükséges anyagi és szakmai hozzájárulást közép és hosszú távon továbbra is rendelkezésre bocsátják, a vállalati büdzséket ennek megfelelően tervezik meg. A 13 érintett vállalat vezetője az anyagi hozzájárulás biztosítása mellett azt is megerősítette, hogy hosszú távon évente 57 duális hallgatót fogad a gépészmérnökképzés keretében. Az önkormányzat a következő 4 évben szintén továbbra is támogatja a képzés fenntartását, ezzel is segítve a magas színvonalú felsőfokú műszaki oktatás stabilitásának megőrzését Szombathelyen.

 

Az egyeztetések minden résztvevője egyetértett annak fontosságában is, hogy a duális rendszernek köszönhetően a szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalok is egyenlő eséllyel vegyenek részt a felsőoktatásban. 

 

A közel egy hónapos egyeztetési folyamat lezárásaként a résztvevők szerződésben is rögzítik a tett vállalásokat, amelyet hamarosan sajtónyilvános eseményen írnak alá a vállalatok, az egyetem és az önkormányzat vezetői. 

 

A nyilatkozat alááírói: Eötvös Loránd Tudományegyetem, AMES Hungaria Kft., Aptiv Services Hungary Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft., IVY Technology Kft., MAM-Hungária Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., Schaeffler Savaria Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., TDK Hungary Components Kft., Uniriv Kft., Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Dr. Hende Csaba, Vas megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50