Olvassunk e-könyvet!

, 2001. január 18. 22:24
Szinte egy időben jelent meg a hazai piacon két, elektronikus könyvek terjesztésére szakosodott kiadó.
Elsőként a Vikk.net (www.vikk.net) jelentette be virtuális könyvkiadóját, amelynek célja, hogy Magyarországon élenjárója legyen egy ma még rendhagyó formának, az e-könyvek terjesztésének. A Vikk.net elsősorban a hazai alkotóknak kíván publikálási lehetőséget adni - ismerteknek és ismeretleneknek szintúgy. A virtuális kiadónak bárki elküldheti az interneten saját írásait, ehhez azonban egy terjedelmes online adatlapot kell kitöltenie. A publikációs rendszert a LezliSoft Computer Graphics készítette.

Szépirodalmat és szakirodalmat egyaránt publikálnak, a két terület arányait az olvasói érdeklődés dönti majd el. Az e-könyvtár boltjában öt, a könyvesboltokban is megvásárolható, de ma már a neten is elérhető e-könyvet találhatnak az érdeklődők. A Vikk.net kínálatában jelenleg a következő letölthető e-könyvek szerepelnek: Sztolár Miklós: Jelzálog (kisregény), Nógrádi Gábor: Galambnagymama (gyermekirodalom), Szilágyi Vilmos: Intim kapcsolatok (szexológia), Chi Wicca: NemS negyedek (napló), Kürt Computer Rendszerház Rt.: Infostrázsa (informatikai biztonság).

A másik, E-kiadó névre keresztelt vállalkozást a Digital Future működteti, amely a Valhalla által megjelentetett könyveket kínálja letölthető formában. "Nyitáskor" tíz könyv közül válogathattak az olvasók, a sci-fi és fantasy művek mellett Cooper és Walter Scott klasszikusai voltak elérhetőek, az e-kötetenkénti 400 forintos árat az Inter-Európa Bank rendszerén keresztül fizethetik ki a vásárlók.

A kódolt PDF formátumú szövegek az ingyenes Glasbook Reader programmal olvashatók.

***

Siker után kudarc?

Az egyik legnépszerűbb író, Stephen King állítása szerint 450 000 dollár bevételre tett szert a Riding the Bullet című kisregény online kiadásából. Ez újabb lökést adott főleg a fiatal, mindeddig kiadatlan íróknak, hogy online kínálják műveiket, akiknek vonzódását tovább növeli, hogy az elektronikus könyvek lényegesen gyorsabban elkészülnek, mint a nyomtatottak, és a kiadók sokkal magasabb honoráriumot fizethetnek a szerzőnek. Ez utóbbi persze csak akkor éri meg, ha az olvasók fizetnek, ami azonban King sikere ellenére sem biztos. A mester legújabb vállalkozása, a The Plant kiadása ugyanis kudarcba fulladt, így folytatását bizonytalan időre felfüggesztette, mivel azt sem látni, hogy az interaktivitás vajon előnye vagy hátránya lesz-e az új formátumnak. Mindenesetre Jack Kerouac Orpheus Emerged című kisregé-nyének legújabb kiadásában több mint 500 link, valamint számos hanganyag és film található.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50