Áramszünet Kaliforniában: felelős a Szilícium-völgy?

Tóth Kristóf, 2001. január 18. 22:55
Az egyre sűrűsödő áramkimaradások miatt elrendelték a szükségállapotot Kaliforniában. Egyes elemzőkben az eset hallatán felmerült a kérdés, hogy mennyiben felelős a kialakult helyzetért a Szilícium-völgy? Mindenesetre, amíg erre a kérdésre választ kapunk, az Intel kijelentette, hogy nem hajlandó további gyárakat építtetni Kaliforniában. Több mamutvállalat közölte, hogy nem kezd új fejlesztésekbe a területen, amíg a problémákat meg nem oldják.
A statisztikák szerint a technológia völgyének az energiaigénye 12 százalékkal növekedett a tavalyi évben, miközben az állam más részein mindössze 2-3 százalékkal igényeltek több áramot az ott élők.

"Mindössze egyetlen internetes adatközpont is több áramot fogyaszt, mint a legnagyobb gyár, amit energiával látunk el, és bizony sok ilyen központ van a völgyben" - nyilatkozta John Roukeme, a Silicon Valley Power szóvivője.

"Ha nem tudunk több energiát termelni, és azt nem tudjuk megfelelően elosztani, hamarosan komoly problémával találhatjuk magunkat szembe" - tette hozzá a Pacific Gas and Electric szóvivője, Scott Blakey.

A gáz- és az elektromos szolgáltatók szörnyű anyagi helyzetben vannak. A szakértők szerint a szituáció még rosszabbodhat, és ha tovább romlik a helyzet, egész Amerikában olyan energiakrízis alakulhat ki, amit az 1970-es évek óta nem tapasztalt az ország.

Tény, hogy az utóbbi időben alig épültek új erőművek, pedig az ígértek szerint évente két új "energiagyárat" kellene csatasorba állítani a növekvő igények kiszolgálása végett.

Az energiaszolgáltatók elismerték, hogy a völgy olyan elvárásokat támasztott feléjük, melyekre nem számítottak, pedig a terület energiaszükséglete a következő két-három év alatt könnyedén megduplázódhat.

Az áramszünetek az almából is kiharaptak egy darabot, hiszen az Apple cég főhadiszállását is érintették. A hivatalos források szerint további áramkimaradásokra kell számítani, habár a NewsFactor szerint az ellátórendszert egyelőre sikerült stabilizálni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05