Melissa visszatért

, 2001. január 19. 13:56
Az F-Secure Corporation, a vezeték nélküli adatbiztonsági technológiák egyik vezető gyártója minden számítógép-felhasználó figyelmét felhívja egy e-mail vírusra, amely máris a világ jelentős részén elterjedt.
A Melissa.W a világ egyik legelterjedtebb vírusának, a Melissa.A-nak egy variánsa. Az első Melissa-fertőzés 1999 márciusában történt, amikor a levélláncként terjedő vírus komoly károkat okozott.

Az F-Secure vállalat 2001. január 17-e óta kap jelentéseket erről az új Melissa-variánsról, ami ezúttal egy Anniv.doc nevű fájlban terjed. Január 19-ig többb tucat fertőzési beszámoló érkezett a céghez a világ minden tájáról, a vírus terjedési sebessége pedig növekszik. Elképzelhető, hogy a vírus gyorsan rendkívül elterjedtté válik.

Ennek a változatnak a Melissa.W nevet adták. Valójában nem új vírusról van szó, csupán a fertőzött állományok formátuma más. Az Anniv.doc fájl Microsoft Word 2001 for Macintosh formátumú. Ez azért okoz problémát, mert a víruskereső programok jó része nem képes ennek az új fájlformátumnak a feldolgozására, ám a vírus egyaránt működőképes a Macintosh és a Windows operációs rendszereken futó Microsoft Office változatokban.

Az egyetlen funkcionális különbség az eredeti Melissa.A és a mostani Melissa.W vírus között, hogy az új variáns nem gyengíti le a Word 2000 biztonsági beállításait. A vírus egyébként a Microsoft Outlook program címadatbázisában található e-mail címekre küldi tovább saját magát, e-mail melléklet formájában.

A Melissa.W valójában bármelyik e-mailben kapott dokumentummal érkezhet, nem kell azt feltétlenül Anniv.doc-nak hívni. A levélmellékletben érkező dokumentum akár a fertőzött számítógépen található egyik bizalmas dokumentum is lehet.

"Valójában semmi nagyon új nincs a vírusban" - mondta Mikko Hyppönen, az F-Secure víruskutató csoportjának vezetője. "A Microsoft fájlformátumaiban bevezetett változtatás azonban kissé problémássá teszi ezt a Melissa-variánst." "A legkomolyabb hatásai ennek a vírusnak is ugyanazok, mint a többi Melissa-változatnak: az e-mail szerverek túlterhelődnek a rengeteg fertőzött dokumentumot tartalmazó e-mailtől, illetve néha bizalmas dokumentumok kerülnek nyilvánosságra a vírus működése folytán" - folytatta Mr. Hyppönen.

A Melissához hasonló e-mail férgek terjedése nagyon gyors és hatékony tud lenni, mivel a felhasználók gondolkodás nélkül megnyitnak ismerősöktől származó Word dokumentumokat. A vírus megkapásához ráadásul nincs is szükség a Microsoft Outlook programra. Ha azonban az nincs telepítve, a vírus nem képes továbbterjedni. A vírus emellett nem működik Word 95 alatt, és nem képes terjedni az Outlook Express levelezővel sem. Képes azonban megfertőzni a Windows 95, 98, Me, NT, 2000 és Macintosh-felhasználókat.

Az F-Secure Anti-Virus rendszer képes felismerni a Melissa.W vírust, annak ellenére, hogy az Word 2001 for Macintosh formátumban terjed.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50