Japán cégek digitális átalakítása Magyarországról

forrás: Prím Online, 2020. november 6. 09:36

Magyarországon a japán vállalatok jelenléte jelentős, több mint százötven cég számos új beruházást hajt végre magyar cégek közreműködésével. Hogyan tudnak segíteni a digitális átalakulásban a magyar IT cégek a japán vállalatoknak? Az ITware Kft. ezekre a kérdésekre kereste a megoldást a JETRO (Japan External Trade Organization) budapesti irodájával közös webinárjában.

2018. szeptemberében a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) jelentést tett közzé a digitális transzformáció fontosságáról melyet „DX-jelentésnek” neveznek. Kulcsfontosságú üzenete az volt, hogy Japán 2025. után évente akár 12 billió jen (36 ezer milliárd Ft) gazdasági veszteséget szenvedhet el, ha nem képes új digitális technológiákat felhasználni innovatív üzleti modellek kifejlesztésére vagy a meglévők módosítására.

 

Hazánkban a japán cégek döntő többsége az autóiparhoz és az elektronikai iparhoz kapcsolódik. Ezek a vállalatok mindösszesen 30 ezernél is több magyarországi munkavállalót foglalkoztatnak. Az ITware Kft. 12 éve szállít informatikai megoldásokat a szigetországba. Emiatt is fogott össze a JETRO-val, hogy segítsék a magyarországi japán vállalatokat informatikai rendszereik fejlesztésében.

 

Óriási az igény a kooperációra - mondta el érdeklődésünkre Ormándy Zsolt, a JETRO magyarországi tanácsadója. A rendszerváltoztatás időszakában a japán vállalatok az elsők között jelentek meg a magyar piacon és fektettek itt be zöldmezős beruházókként. A JETRO kiemelten fontosnak tartja a már Magyarországon letelepedett japán cégek támogatást. Ezen felül a magyar IT cégeknek tudnak segítséget nyújtani a japán piacon történő megjelenéshez az ún. Invest Japan programjuk keretében.

 

 

„Koronavírus nem várt pozitív hatása, hogy a vállalatok is nyitottabbak lettek az eddig elmaradt digitális átalakításokra. A technológiai fejlesztéseket sok esetben azonnal végre kellett hajtani. Emellett előtérbe került a mesterséges intelligencia és az automatizálás is. Az elmúlt évek alatt sokszínű tudásra és gyakorlati tapasztalatokra tettünk szert partnereink digitális transzformációjában. Ezeket a bevált eljárásokat mutattuk be online rendezvényünkön.  – mondta el Dankó Sándor, az ITware ügyvezetője. 

 

Az október 22-ei webinár során az ITware képviseletében Fehér Róbert számos gyakorlati példát, lehetséges technológiai irányt és alkalmazást mutatott be, amivel a japán cégek gyártási, értékesítési, logisztikai, és szerviz folyamatai egyszerűsíthetőek és gyorsíthatóak.

 

A japán Asial Hungary Kft. tulajdonosa Masahiro Tanaka úr bemutatta közel 20 éves japán vállalatát, melynek helyi irodát is nyitott Budapesten idén. Elmesélte az elmúlt évek tapasztalatait a magyar cégekkel való együttműködésről és a jövőbeni terveit Magyarországon.

 

A harmadik előadó Töttősi Ákos a TCT Group képviseletében a 3D fémnyomtatás gyakorlati lehetőségeit mutatta be. Az ipar számára ezzel a technológiával nem csak prototípust, hanem kész alkatrészeket, gépelemeket, szerszámokat készíthetnek, amelyek azonnal beépíthetőek termékekbe.

 

„Idén a járványos helyzet rávilágított a digitális eszközök használatának és a folyamatok auto­matizálásának fontosságára a vállalatok mindennapi életében. Mindannyian tudjuk, hogy nincs mindenki számára egyformán megfelelő digitális átalakítási megoldás. A japán informatika tárháza pedig rendkívül változatos. Ezért is vettük örömmel az ITware javaslatát, hogy előadásaikban bemutatják, hogy hogyan lehet magasabb szintre emelni a hatékonyságot, és növelni a versenyképességet a különböző iparágakban.” – mondta el Ormándy Zsolt.

 

A digitális transzformáció mindenkit érint, a járvány pedig csak felgyorsította azokat a régóta tervezett IT fejlesztéseket, amivel a vállalatok hatékonyabban tudnak dolgozni.  A valós idejű információk és bárhol elérhető adatok, a vállalatok költség és folyamat optimalizációs elvárása azt mutatja, hogy a digitalizáció elkerülhetetlen elem a vállalatok életében. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50