A magyar gazdaság teljesítményét fokozza leginkább a Huawei Európában

forrás: Prím Online, 2020. november 14. 17:11

A tavalyi évhez képest egytized százalékkal, 0,49%-ra növelte hatását Magyarország GDP-jére a Huawei Technologies 2019-ben – derült ki az Oxford Economics most publikált tanulmányából. A tanácsadócég 12 európai országban vizsgálta meg, milyen hatással volt a vállalat tevékenysége a gazdaságukra, foglalkoztatásukra és adóbevételeikre a tavalyi évben. Ennek mértéke az európai országok közül a GDP-t és a foglalkoztatást tekintve Magyarországon volt a legnagyobb. Összességében a Huawei 2019-ben több mint 16 milliárd euróval járult hozzá az európai gazdaság teljesítményéhez, és közvetve, illetve közvetlenül 225 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette.

Az Oxford Economics idén második alkalommal elkészített elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen közvetett, közvetlen, illetve indukált hatással volt a Huawei Technologies az európai GDP-re, valamint a foglalkoztatásra és az adóbevételekre. A nemzetközi tanácsadócég szerint a vállalat csak a tavalyi évben közvetlenül vagy közvetve Európa-szerte összesen közel 225 ezer ember foglalkoztatását segítette elő. Maga a vállalat 13.800 embert foglalkoztat, európai jelenlétével azonban közvetett módon több mint 112 ezer munkavállaló megélhetését biztosítja különböző európai vállalatok kötelékében, illetve tevékenysége további 98.500 munkahelyet indukált a 12 vizsgált európai országban. Országonként vizsgálva 2019-ben az Egyesült Királyság (51.100), Németország (44.800) és Magyarország (21.500) munkaerőpiacára volt a leginkább pozitív hatással a Huawei tevékenység. Relatív értelemben azonban a legtöbbet Magyarország profitált a vállalat foglalkoztatási „lábnyomából”, a Huawei tevékenysége által elősegített munkahelyek az összes foglalkoztatott 0,45%-át tették ki.  

 

Jelentősen nőtt a Huawei gazdasági hatása Európában

A Huawei gazdasági hatása Európában folyamatosan és jelentősen nőtt az elmúlt öt évben. A GDP-hez való hozzájárulása reálértéken átlagosan 19,1%-kal nőtt 2015 és 2019 között, a tavalyi évben pedig meghaladta a 16 milliárd eurót. A vállalat európai tevékenységéhez kapcsolódó összes foglalkoztatási és reáladó-hozzájárulása éves átlagban 17,1% -kal és 16,8% -kal nőtt ugyanabban az időszakban. A Huawei csak tavaly 6,6 milliárd euró adóbevételt generált az európai hatóságok számára. 

 

Az Oxford Economics tanulmánya szerint a Huawei jelenlétéből nominálisan Németország (3,7 Mrd Euró), Nagy-Britannia (3,6 Mrd Euro) és Franciaország (1,8 Mrd Euro) GDP-je részesült a legnagyobb összeggel.  De a nemzeti össztermék nagyságához viszonyítva magasan Magyarországon a legnagyobb a Huawei részesedésének aránya – itthon a GDP 0,49%-a volt köthető a vállalat tevékenységének hatásaihoz 2019-ben. Érdekességképpen a második helyen álló Svájcban ez az arány csupán 0,22%. A magas részesdésben szerepet játszik, hogy Huawei legnagyobb Kínán kívüli logisztikai központja Magyarországon található.

 

A Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmat a kontinensen

A Huawei Európa-szerte aktív szerepet játszott a kutatás-fejlesztésben is. Az EU ipari beruházási eredménytáblája szerint 2019-ben a Huawei a világ ötödik legnagyobb K + F-befektetőjévé vált. Az Európai Szabadalmi Hivatal azt is kiemelte, hogy a Huawei vezette 2019-ben a szabadalmi bejelentések rangsorát. A Huawei az Európai Szabadalmi Hivatalban 2019-ben több mint 3500 bejelentést regisztrált, minden más cégnél többet.

 

"A kutatás-fejlesztésbe történő befektetés kulcsfontosságú az európai gazdaság termelési képességeinek általános növekedése szempontjából" – mondta Pete Collings.  Az Oxford Economics Európa és a Közel-Kelet gazdasági hatások tanácsadói részlegének igazgatója hozzátette, a Huawei a világ egyik legnagyobb szabadalomtulajdonosa, a vállalat 2019 végéig világszerte több mint 80 ezer érvényes szabadalmat nyújtott be. 

 

„Ebben a különlegesen nehéz évben a Huawei stabil, biztonságos hálózati megoldásokat biztosított, és segítette ezáltal is az embereket az online munka és tanulás terén. A Huawei 20 éve működik Európában, és rendületlenül azon dolgozik, hogy a helyi közösségbe integráltan működjön és helyi partnereivel közösen támogassa az ipar fejlődését. A jövőben továbbra is együtt fogunk működni partnereinkkel az új kihívások leküzdése és az értékteremtés érdekében" – mondta Abraham Liu, a Huawei uniós intézményekért felelős főmegbízottja.

 

Az Oxford Economics teljes értékelése elérhető az alábbi linken: www.oxfordeconomics.com/recent-releases/The-Economic-Impact-of-Huawei-in-Europe

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05