Rekordszámú versenyző vett részt Magyarország legnagyobb informatikai versenyén

forrás: Prím Online, 2020. november 24. 13:30

Az online zajló e-Hód versenyre tanáraik nevezhettek be hazai általános-, és középiskolás diákokat, akiknek informatikai gondolkodást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk. Idén 249 iskola több mint 29 ezer diákja csatlakozott a megmérettetéshez.

Az e-Hódot a BEBRAS* részeként tíz éve rendezi meg Magyarországon a Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával közösen. A járványhelyzetre való tekintettel a verseny szervezői idén lehetővé tették azt is, hogy a tanáraik által benevezett gyerekek ne csak az iskolából, hanem otthonról is megválaszolhassák a feladatokat.

 

2020-ban még a járványhelyzet ellenére is a tavalyinál több, összesen 249 iskola 29 341 diákja vett részt az e-Hódon. (Tavaly 202 hazai  iskola 27 702 diákja mérte össze tudását.) Idén először - külön kategóriában - tanárok is megmérethették magukat a versenyen, közel százan vállalkoztak a feladatra.

 

Mivel az e-Hódon nem klasszikus programozási feladatok vártak a versenyzőkre, ezért ilyen jellegű előképzettségre sem volt szükség, a megoldás strukturált és logikus gondolkodást igényelt. Az e-Hódon öt korcsoportba osztva vehettek részt diákok negyediktől tizenkettedik osztályig, egy-egy iskolai tanóra keretében, akár digitális oktatás keretében, otthonaikból is.

 

“A megmérettetés szervezése és lebonyolítása nagy munka, de a lelkes tanárok nélkül lehetetlen. Örömmel tölt el minket, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a versenyen és hogy sok pozitív visszajelzést kapunk, amelyek megerősítenek minket abban, hogy szükség van ilyen jellegű, érdekes és motiváló feladatokat felvonultató kezdeményezésekre” - mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE Informatika Karának tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, a verseny főszervezője.

 

“Örömünkre szolgál, hogy a járványhelyzet közepette is le tudtuk bonyolítani az e-Hódot, sőt, online jellegéből adódóan a verseny még támogatni is tudta a hazai tanárok munkáját, hiszen egy teljes tanórára elegendő feladványt kellett megoldania az ezen induló gyerekeknek” - jegyezte meg dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

A 2020-as e-Hód szakmai támogatója a 4iG, amely többek közt a Senior korcsoport legjobban szereplő diákja számára ajánlott fel ösztöndíjat. A versenynek ugyanakkor bármely résztvevő a nyertese lehet, ha képes hibátlanul megoldani a feladatokat. A kihívást hiba nélkül teljesítő diákokat a szervezők egy személyes döntőre invitálják 2021 első felében (a pontos időpontról majd a járványhelyzet függvényében döntenek). Ezen az eseményen további extra feladatok várják őket, amelyek megoldásáért különböző jutalmak várnak rájuk.

 

_________________

* Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05