Digitális veszélyek a fa alatt

forrás: Prím Online, 2020. december 7. 17:41

Mire figyeljünk, ha laptopot, okostelefont vagy videójátékot ajándékozunk? Egy angol magazin nemrég gyerekeket kérdezett meg arról, hogy milyen ajándékra vágynak idén karácsonykor. Bár a listáról jó pár „klasszikus” kívánság a saját gyerekkorunkból is ismerős lehet – mint például a Lego vagy egy kiskutya -, felkerültek rá az okosórák, a játékkonzolok, a videójátékokról mintázott játékfegyverek, sőt még a videójáték szereplők inspirálta szakácskönyv is. 

A listát elnézve valószínűleg idén is sok családban kerül valamilyen digitális ajándék a fa alá. Ezt támasztja alá az egyik hazai felmérés is, mely szerint a népszerű Fekete Péntek akciókat a válaszadók 65%-a már karácsonyi ajándékok beszerzésére is kihasználta, a slágertermékek pedig nem meglepő módon a mobiltelefonok és tabletek, a szórakoztató elektronika, illetve a számítástechnikai eszközök voltak.

 

Bár a digitális ajándékok nagy örömöt okoznak a kicsiknek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az internetnek sötét oldala is van, amely veszélyes lehet a gyermekek számára.  Az internetes biztonság szakértőjeként az ESET és hazai forgalmazója, a Sicontact Kft. számos oktató tartalommal hívják fel kicsik és nagyok figyelmét a biztonságos internetezésre. Többéves tapasztalataikat csokorba szedve idén elindították családoknak szóló oldalukat, ahol a szülők hasznos cikkekkel, a gyermekek pedig játékos videókkal tanulhatnak az online tér kockázatairól. 

 

Szakértőik most összegyűjtötték, mire érdemes figyelnünk szülőként annak érdekében, hogy a legkisebbek is biztonságosan használhassák karácsonyi ajándékaikat: 

 

Videójátékok

Válasszunk a gyerekek életkorának megfelelő játékot, amit hivatalos, megbízható forrásból szerezzünk be. A választásban az ajánlások, szakértői fórumok mellett a PEGI, azaz az elektronikus játékokhoz használt korhatár és tartalom besorolási rendszer is segít. Akár számítógépen, mobilon vagy konzolokon játszanak a gyerekek, mindig tartsuk az eszközöket naprakészen, telepítsük a frissítéseket, mert lehet, hogy biztonsági javításokat is tartalmaznak. Ez az operációs rendszer mellett a játékkliensekre (mint például a Steam vagy az Origin), és magukra a játékokra is vonatkozik. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy legyenek óvatosak: a csalásokat és a fizetős játékok ingyenes verzióit kínáló nem hivatalos weboldalak, fórumok linkjei mögött vírusok is rejtőzhetnek. Ahogy az internet többi részén, úgy a játékos közösségekben sem mindenki jó szándékú – sose adjanak meg személyes vagy bankkártya adatokat, sem a fórumokon, sem privát üzenetben. 

 

Okostelefonok és tabletek

Az új mobilok beüzemelésekor az egyik első teendő, hogy az eszköz valamilyen feloldó kód beállítását kéri. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy olyan kódot válasszanak, amely nem köthető hozzájuk – mint például a születésnapjuk – mivel ezeket a kódokat nagyon könnyű kitalálni. Érdemes minél hamarabb beszerezni egy biztonsági alkalmazást is - az Android ugyanis a második legtöbbször támadott rendszer a Windows után. Nézzük át együtt a gyerekekkel, hogy milyen alkalmazások kerülnek a telefonra, és ellenőrizzük azt is, hogy ezek mihez kérnek hozzáférést. Legyünk gyanakvók, ha egy app túl sok vagy furcsa hozzáférést kér – egy kvízjátéknak valószínűleg nincs feltétlenül szüksége a gyerekek pontos tartózkodási helyére. Mindig a hivatalos áruházból töltsünk le appokat (Google Play, App Store), mert az egyéb forrásokból beszerezhető appok kártevőket tartalmazhatnak, amelyek zárolhatják az eszközt, de akár kémkedhetnek is a gyerekek után. 

 

Okoskütyük

Ha valamilyen internetre csatlakozó kütyüvel – például okosórával – lepjük meg a gyerekeket, akkor mindenképpen szánjunk egy kis időt a megfelelő modell kiválasztására. Járjunk utána a lehetőségeknek, olvassunk megbízható forrásból származó véleményeket, és keressünk rá a modell nevére, a sebezhetőség vagy hasonló szavak kombinációjával. Erre azért van szükség, mert a gyártók a gyors megjelenés érdekében sajnos sokszor nem fektetnek kellő hangsúlyt a biztonsági szempontokra, a sebezhetőségek javítása pedig utólag nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen. Pár éve például a norvég Fogyasztóvédelmi Tanács tesztjén több problémás okosórát is találtak, amelyek titkosítás nélkül tárolták és továbbították az adatokat, ami lehetővé tette, hogy hackerek megfigyelhessék a gyerekeket, sőt akár kommunikálhassanak is velük. Legyünk óvatosak a kevésbé ismert márkákkal, ha nem tudjuk ellenőrizni, hogy az adatainkat hol tárolják, és hogyan védik. A számítógépekhez és telefonokhoz hasonlóan itt is aranyszabály, hogy amely eszköznél lehetséges, ott mindenképp telepítsük a biztonsági frissítéseket, amint elérhetővé válnak. 

 

 

Laptopok és asztali számítógépek

Ha idén a gyermekünket az első saját laptopja vagy asztali számítógépe várja a fa alatt, akkor gondoskodjunk róla, hogy az eszköz fel legyen vértezve a különböző fenyegetések ellen. Ehhez elengedhetetlen egy megbízható és modern biztonsági program, amely a vírusok felismerése mellett védelmet nyújt például az adathalászat vagy a webkamerához történő hozzáférések ellen. Válasszunk olyan szoftvert, amely szülői felügyelet funkcióval is rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy a gyermekek számára káros internetes tartalmakat blokkolhassuk. Az ESET karácsonyi akciója során most 1 áráért 3 felhasználós ESET Internet Security licencet vásárolhatunk, mellyel könnyedén elláthatjuk védelemmel családtagjaink számítógépeit és okostelefonjait. További információ: karacsony2020.eset.hu 

 

+1 tipp: A biztonság velünk, szülőkkel kezdődik

Ha a gyerekek biztonságos internetezéséről van szó, a szülők tudatos hozzáállását is meg kell említenünk, mint kulcsfontosságú tényezőt. Bár a gyerekek jól kiigazodnak az online térben, a kíváncsiságuk és a tapasztalatlanságuk könnyen bajba sodorhatja őket. Szülőként a mi feladatunk, hogy naprakészek legyünk az internet veszélyeivel kapcsolatban, és folyamatosan neveljük a gyerekeket a felelősségteljes internethasználatra. Bár ez a téma végtelennek tűnik, van néhány támpont, melyek mentén elindulhatunk. Ilyen például a megfelelő jelszavak használata, a biztonságos letöltés, a közösségi média kockázatai, az online zaklatás, az internetes pedofilok, a chatelés szabályai – és persze a legfontosabb, hogy biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhatnak, ha gyanús dologgal találkoznak az interneten. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05