Visszavonul a mobiltelefónia egyik meghatározó alakja, Dr. Drozdy Győző

forrás: Prím Online, 2020. december 16. 11:10

Dr. Drozdy Győző, a Pannon GSM, majd a Telenor meghatározó szakembereként 1993 óta formálta a hazai mobil-távközlés fejlődését. Finnországból költözött haza, hogy részt vegyen az első GSM-hálózatok kiépítésében, karrierjének legfőbb mérföldköveit az első GSM hálózaton történő hívás, az SMS szolgáltatás és több világszabvány bevezetése mellett a mobilinternet térhódítása jelentették. Büszke rá, hogy szakterületén Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A villamosmérnöki és híradástechnikai szakmérnök végzettségű dr. Drozdy Győző a rendszerváltás idején mikroelektronikai kutatásokban dolgozott Finnországban. Jelentős tapasztalatot szerzett a GSM-rendszerek területén, így figyeltek fel rá a Pannon GSM alapítói és szerződtették le a vállalat első munkavállalójaként. A magyar állam 1993-ban hirdette meg az első koncessziós frekvenciapályázatot, a szakember és csapatának munkájának köszönhetően pedig már 1994 tavaszán elindulhatott a szolgáltatás. A világon sehol nem épült olyan gyorsan mobilhálózat, mint hazánkban. 1995-ben megindították az újdonságnak számító SMS szolgáltatást is.

 

„Az SMS egy valódi technológia-inspirált fejlesztés volt. A szakemberek rájöttek, hogy lehetséges a megvalósítása, mi pedig bevezettük a piacra. Érdekes módon az első két évben nem nagyon használták az emberek, aztán hirtelen nagyon népszerű lett. Azóta is ilyen kölcsönhatásban működnek a fejlesztések: megjelenik egy új lehetőség, és ha a felhasználók jól fogadják, az rohamos tempóval lesz egyre jobb és egyre elterjedtebb” – emlékezett vissza dr. Drozdy Győző, a Telenor Magyarország leköszönő vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

1999-ben az 1800 MHz-es frekvencia megnyitásakor nyitottan fogadták a piacra érkező új versenytársat, nemzeti roamingot biztosítva számukra. Az új szereplővel dr. Drozdy Győző vezette a tárgyalásokat. A többszereplős verseny nem szabott gátat a fejlődésnek, az ezredfordulóra a Pannon GSM-nek már egymillió előfizetője volt, közel tízszerese az eredeti célként meghatározott számnak.

 

 

„A kilencvenes években volt konferencia, amin kinevettek a résztvevők, amikor arról beszéltem, hogy a mobiltelefonok meg fogják előzni a vezetékes telefonokat előfizetők terén. Amikor 10 éve a mobilfizetés elterjedéséről osztottam meg a gondolataimat már nem történt hasonló eset. Ez egyébként egy olyan terület, ami kicsit lassabban robbant be, mint amire számítottam” – mondta dr. Drozdy Győző.

 

1993 óta többször töltött be igazgatói, majd vezérigazgató-helyettesi pozíciót, 2018 augusztusától a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, ez egyben leköszönő pozíciója. Pályafutása alatt jelent meg az első színes-, majd érintőképernyős telefon, bevezették itthon a mobilinternetet, és kiépítették a 3G (2009), később a 4G hálózatot (2012). Az utóbbi években aktívan jelen volt az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok bevezetésénél is. Rendkívül büszke a magyar szakemberekre, akik lehetővé tették, hogy Magyarország hagyományosan a világ legfelső 10 százalékába tartozzon lefedettségben és mobilhálózat sebességben is.

 

Dr. Drozdy Győző a mobil rádiótelefon rendszerek hazai meghonosításában és felfuttatásában végzett elkötelezett munkáját a szakma 1998-ban Aschner Lipót-díjjal, 1999-ben a legrangosabb hazai innovációs elismerésként Gábor Dénes-díjjal, 2019-ben pedig telekommunikációs Puskás Tivadar-díjjal jutalmazta. Most 27 év után visszavonul, de tervezi, hogy továbbra is követni fogja az iparág fejlődését. Feladatait dr. Erdélyi Márk, a Telenor eddigi jogi igazgatója veszi át, aki 17 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalathoz.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05