Autonóm Mobil Robotok – Intralogisztika és egészségügy

forrás: Prím Online, 2020. december 18. 13:30

A Mobile Industrial Robots az alábbiakban összefoglalja a 2020-as év fejleményeit és megosztja az IFR szolgáltató robotokkal kapcsolatos adatait.

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) piacvezetője, a Mobile Industrial Robots (MiR), arról tett bejelentést, hogy az elmúlt hónapokban különféle ágazatokban tevékenykedő és különböző méretű szervezetek helyeztek üzembe MiR robotokat, beleértve a Schneider Electric üzemeit Lengyelországban, Bulgáriában, Franciaországban és Olaszországban, a Novo Nordisk gyógyszergyártó vállalat kínai részlegét, a spanyol TB Spain Injection műanyag-feldolgozót és a rögzítőelemek gyártásának területén éllovas Bossard amerikai gyárát. A végfelhasználók szerint a robotizálás legfőbb eredményének mindenekelőtt a költségek optimalizálása, a belső szállítási folyamatok hatékonyabbá tétele, valamint az alkalmazottak több területen való bevethetősége tekinthető. 

 

 

A közép- és kelet-európai piac – a 2020-as értékesítések 10%-a

2020-ban a MiR megerősítette partnerhálózatát a közép- és kelet-európai régióban, mind a forgalmazókat, mind a rendszerintegrátorokat érintően. Az AMR-k telepítésében leginkább érintett szektor az autóipar, illetve a hozzá kapcsolódó szegmensek, azonban az FMCG és a logisztika iparágai felől is egyértelmű kereslet volt megfigyelhető. A lengyel, cseh, szlovák és román cégek mellett a magyar vállalatok felől is növekedés volt tapasztalható. Jelenleg a közép- és kelet-európai régió a Mobile Industrual Robots globális értékesítéseinek 10%-ért felel.

 

„Az idei év megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatottak a gyártási folyamatok az előre nem látható helyzetek miatti leállásoknak. A robotoziálás rugalmasságot nyújt, és stabil működést garantál kedvezőtlen körülmények között is. Többek közt az új biztonsági és higiéniai követelményekből adódóan sokkal nagyobb érdeklődést tapasztalunk az intralogisztika automatizálása, illetve a felületek fertőtlenítését végző alkalmazások iránt. A következő év várhatóan rendkívül intenzív lesz” – mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots kelet- és közép-európai régiójának értékesítési igazgatója.

 

Magyarországon a MiR robotjait két forgalmazó, a VFP systems és a B&O Engineering értékesíti.

 

 

Az AMR-ek és AGV-k piaca együtt 1,9 milliárd dollárt ér

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 2020-as globális robotikai jelentésének szolgáltató robotokkal foglalkozó fejezete*   szerint, 2019 végén a logisztikai robotok eladási értéke 1,9 milliárd amerikai dollár volt. Vállalatok és szervezetek világszerte 75 ezer AMR és AGV rendszert vásároltak, ami 42%-kal magasabb érték az előző év adataihoz képest. Az IFR becslése szerint a szegmens értékesítésének növekedése 2020-ban is hasonló eredményt fog mutatni. A piacra ható legfőbb trendek a gyártás digitalizálása, a rugalmas RaaS modellek (azaz „robot, mint szolgáltatás”), illetve az autonóm fertőtlenítés iránt mutatott érdeklődés.

 

„Autonóm mobil robotokat raktárakban és modern ipari üzemekben egyaránt alkalmaznak. 2019 végén és 2020-ban jelentős növekedést mutatott az AMR robotok fertőtlenítési feladatokban való használata is különféle területeken, beleértve az egészségügyet, az ipart és közintézményeket is. Mindez azt mutatja, hogy mennyire univerzális és rugalmas az AMR robot technológia – attól függően, hogy mire van épp szükség, szinte bármilyen szektort képes kiszolgálni” – mondja Søren E. Nielsen, a Mobile Industrial Robots elnöke.

 

Az IFR kihangsúlyozza, hogy az AMR robotok ellenállnak az erős anyagoknak és az UV fénynek, aminek köszönhetően anélkül fertőtleníthetik folyamatosan a megadott területeket, hogy bármiféle veszélynek tennék ki az alkalmazottakat. Gyártóüzemekben és raktárakban pedig az AMR-ek a belső szállítási folyamatok hatékonyságát növelik, az intralogisztikai költségeket csökkentik, és mindeközben garantálják a biztonságot, különösen dinamikus környezetekben. 

 

_______________

*  International Federation of Robotics, World Robotics 2020, Service Robots

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05