Hogyan dolgozhatnak együtt biztonságban a mobil robotok és az emberek?

forrás: Prím Online, 2021. január 7. 20:56

Ahogyan egyre nagyobb hangsúly kerül a globális gyártásra, a folyamatoknak fel kell venniük a versenyt a párhuzamosan növekvő követelményekkel. Mindez azonban azt eredményezheti, hogy még nagyobb nyomás éri az alkalmazottakat egy gyakran balesetveszélyes környezetben. Erre a helyzetre az autonóm mobil robotok (AMR-ek) nyújthatnak megoldást, melyek úgy képesek növelni a belső folyamatok minőségét, hogy közben az alkalmazottakat is megóvják az esetleges sérülésektől.

 

 

A belső logisztika biztonságos automatizálása

A belső szállítási folyamatok együttműködő, autonóm robotokkal való automatizálása nem csak gazdasági előnyökkel, például növekvő hatékonysággal, vagy csökkenő költségekkel, hanem a munkatársakat érő mindennapos, valódi támogatással is jár. Az AMR-ek levehetik a munkatársak válláról a nehéz áruk szállításának vagy raklapok emelésének feladatát, és a távolságokat is lerövidítik, amiket egy alkalmazottnak végig kell járnia egy műszak alatt. Mindezzel csökkentve az így előforduló balesetek, illetve ütközések kockázatát, különösen dinamikus környezetekben. Ezért létfontosságú egy gyárban vagy egy raktárban az emberek és gépek közti biztonságos együttműködés biztosítása. A piacvezető Mobile Industrial Robots MiR robotjai, melyeket az iparág legbiztonságosabb robotjainak tartják, például lézeres szkennereket, kamerákat és közelségérzékelőket tartalmazó többszenzoros biztonsági rendszerrel rendelkeznek, amelyek adatokkal látják el az utat megtervező algoritmust. A MiR AI kamerák észlelik és felismerik a különféle mozgó tárgyakat, mely által a robotok megfelelően és hatékonyan reagálhatnak a felbukkanó akadályokra. Emellett gyorsulásmérő, giroszkóp és kódoló nyújt további adatokat a közlekedés során. Ezek a robotok egyes meghatározott zónákban különböző sebességgel is haladhatnak, valamint fény- illetve hangjelzéseket is kiadhatnak. A robotok működését további funkciók, többek közt a személyzet észlelése, vagy a különféle megállítási opciók teszik még biztonságosabbá.

 

 

Hogyan dolgozhatnak együtt az emberek és az AMR-ek?

Az emberek és AMR-ek közötti együttműködés akár a kettejük között fellépő közvetlen kapcsolat nélkül is végbemehet, például amikor az AMR-ek „sötét raktárakban”, vagy védett gyártási környezetben dolgoznak, bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül. Azonban a közös munka során az is előfordulhat, hogy a robot ugyanazon a munkaterületen a munkatársaktól kap feladatot, és kommunikál is velük, például áru felvétele vagy szállítása esetén.  Az együttműködő AMR-ek és az emberi alkalmazottak közötti együttműködés növekvő tendenciát mutat, mely során egyre nagyobb hangsúly kerül a reszponzív munkakapcsolatra, például amikor a robot a munkást követi egy áthelyező művelet során, vagy amikor egy irányított válogató feladat esetén az AMR látja el információval az alkalmazottat. Ezek az alkalmazások leggyakrabban raktárakban és e-kereskedelmi folyamatok során fordulnak elő.

 

 

Ahogyan az együttműködő AMR-ek és az emberek elkezdenek közös munkaterületet használni, úgy válnak egyre fontosabbá a releváns funkciók és biztonsági rendszerek.

 

 

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05