Az Európai Bizottság és az NGI által ajánlott üzenetküldő szolgáltatások

forrás: Prím Online, 2021. január 31. 10:02

A Covid19-világjárvány kitörése óta mindannyian felismertük mennyire fontos az, hogy a megfelelő kommunikációs eszközökkel rendelkezzünk és így kapcsolatban maradhassunk egymással. Ahogy azonban egyre inkább tisztában vagyunk a magánéletünkre vonatkozó jogokkal és egyre inkább ragaszkodunk hozzájuk, egyúttal fokozottabban figyelünk a kommunikációs eszközeink használatával kapcsolatos feltételekre is. 

Másként szólva tehát nem csupán az a fontos, hogy az eszközök működjenek, hanem azt is tudni szeretnénk, hogy miként működnek. A felhasználóknak meg kell bízniuk a saját társadalmi köreikben használt kommunikációs csatornákban, különösképpen az egyének és csoportok közötti magánüzenetekben.

 

Az Újgenerációs Internet (Next Generation Internet – NGI) az Európai Bizottság kezdeményezése, amelynek célja az, hogy úgy formálja az internet fejlődését és alakulását, hogy abból az Emberek Internete váljék. Egy olyan internet, amely válaszol az emberek alapvető igényeire – beleértve a bizalmat, a biztonságot és a befogadást – úgy, hogy közben tükrözi azokat az értékeket és normákat, amelyeket az összes polgár élvez Európában. Az NGI kutatási projektjei különösképpen azoknak az azonnali üzenetküldési megoldásoknak a kifejlesztését célozzák, amelyek teljeskörűen megvédik a felhasználók magánszféráját.

 

 

Az NGI támogatásával kifejlesztett azonnali üzenetküldési szolgáltatások

Az XMPP vagy Jabber az azonnali üzenetküldésre kijelölt internetes szabvány, amely alapvetően ugyanolyan szövetségi módon működik, mint az e-mail. Az NGI az XMPP-vel kapcsolatban több olyan kezdeményezést is finanszíroz, amelyek célja a legfrissebb biztonsági jellemzők szerepeltetése, hogy a felhasználóknak lehetőségük legyen arra, hogy választhassanak az ügyfelek közül és megtalálhassák azt, ami a leginkább megfelel nekik: Kaidan és Conversations (mobil kliens Androidhoz), Dino (desktop), Movim (web kliens), Libervia (valamennyi eszköz). Ezek mindegyike ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazás, hogy ezeket még inkább személyre lehessen szabni.

 

A Deltachat egy olyan szilárd és felhasználóbarát alkalmazás, amelyet a felhasználók azonnal használatba vehetnek meglévő infrastruktúrájukkal. Ez olyannak látszik, mint egy normál chat-kliens, beleértve a titkosított magánüzeneteket, hozzászólásláncokat (threads) és a csoportos chateket – de ahelyett, hogy egy ismeretlen külföldi szerverre kellene feliratkozni, a felhasználók egy olyan szervert használhatnak, amelyben már megbíznak: saját levelező-szerverüket.

 

Egy másik érdekes protokoll a Matrix. Az NGI finanszírozza a Fractal-t, egy csoportos üzenetküldő alkalmazást is, amely asztali és Linux-alapú mobil operációs rendszerekhez készült. A közösség még sok egyéb alkalmazást is készített, beleértve az Element-et is, amely mobiltelefonokon, asztali gépeken és a weben használható.

 

A Sylk Suite eredetileg egy nyílt forráskódú konferencia-szerver volt, amelyet azonban egy sor jellemzőt felvonultató videohívó alkalmazássá fejlesztettek. A Sylk hamarosan a SIP Simple szabványon alapuló – az internetes telefonszolgáltatók többségével kompatibilis – csoportos üzenetküldést fog kínálni, ez pedig azt jelenti, hogy ezzel, a magánéletet tiszteletben tartó alternatívával teljes mértékben felválthatja az egyéb népszerű üzenetküldő szolgáltatásokat.

 

Egy nyitottabb közösséggel való kapcsolattartáshoz a felhasználók fontolóra vehetik egy „örökzöld” alkalmazás használatát: ez az IRC. Az NGI támogatja a KiwiIRC-t, amely egy modern web-kliens az IRC-hez, és megkönnyíti a résztvevők szélesebb körével való csetelést. A felhasználók választhatnak a számos díjmentes IRC szolgáltató közül, vagy akár a sajátjukat is hosztolhatják. 

 

Ha teljes anonimitásra van szükség, akkor a Ricochet Refresh használható. Ez egy olyan nyílt forráskódú projekt, amely lehetővé teszi a privát és anonim azonnali üzenetküldést. A Ricochet Refresh egy bejelentőket támogató nemzetközi szervezet munkája.

 

Vannak olyan megoldások, amelyek kapcsolat nélkül is futtathatók:

A Manyverse egy közösségi hálózatépítő mobilalkalmazás, amelyet egy egyenrangú hálózaton („Secure Scuttlebutt”), nem pedig egy tipikus felhőszolgáltatáson keresztül valósítottak meg. A mobilalkalmazás helyben hosztolja a felhasználók adatbázisát, lehetővé téve számukra személyes adataik birtoklását, illetve egyúttal az alkalmazás használatát is kapcsolat nélküli üzemmód esetén.

 

A Briar egy olyan biztonságos üzenetküldő alkalmazás, amelyet aktivisták, újságírók és civil társadalmi csoportok számára terveztek. Egy központi szerver használata helyett a titkosított üzeneteket közvetlenül a felhasználók eszközei között szinkronizálják, megvédve ezzel a felhasználókat és kapcsolataikat a felügyelettel szemben.

 

Áttérés egy új megoldásra

Fontos tisztában lenni vele és megérteni azt, hogy létezik az úgynevezett „közösségi bezártság” egyik formája. Ha sok embernél van telepítve egy népszerű kereskedelmi azonnali üzenetküldő alkalmazás és ha az ingyenesen érhető el, akkor valójában némi erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy egy csoport áttérjen egy alternatív megoldásra. Ha azonban mindannyian elégedetlenek vagyunk a dolgok jelenlegi állásával, akkor csak mi lehetünk azok, akik közös erővel döntünk arról, hogy kimaradjunk!

 

A számunkra szükséges funkciókhoz nem kell semmi ördöngösség, amint azt az alternatív megoldások fenti listája is bizonyítja, és ezekből ráadásul még jóval több is rendelkezésre áll. Ha egészséges internetet szeretnénk, akkor egyszerűen nem engedhetjük meg azt, hogy a „győztes mindent visz” forgatókönyv valósuljon meg. Kezdjünk el támogatni méltányos, szilárd és megbízható technológiákat, amelyek átláthatóan működnek és úgy viselkednek, ahogy a társadalom várja el az internettől, hogy működjék.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05