6 százalékkal csökkent a Microsoft szén-dioxid-kibocsátása egyetlen év alatt

forrás: Prím Online, 2021. február 5. 10:55

Ha a csökkenés a jelenlegi ütemben folytatódik, a Microsoft károsanyag-kibocsátása kevesebb mint a felére eshet vissza tíz éven belül. A vállalat egy évvel ezelőtt jelentette be az ambiciózus célját, 2030-ra elérni a karbonnegatív állapotot. 2050-re pedig annyi szén-dioxidot kíván eltávolítani a környezetből, mint amennyi kibocsátásához az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által hozzájárult. Az elmúlt év eredményeiről számolt be most Brad Smith, a Microsoft elnöke, aki bejelentette azt is, hogy a következő pénzügyi évtől a vezetők fizetése a célok elérésének függvényében fog alakulni.

Az első becslések szerint, tavaly mintegy 6 százalékkal esett vissza a Microsoft szén-dioxid-kibocsátása, amely hozzávetőleg 730 000 tonna szén-dioxidnak felel meg. Az eredményeket ismertető blogbejegyzés szerzője, Brad Smith, a Microsoft elnöke, elismeri, hogy ebben szerepet játszott a járvány miatti globális leállás is, ám jórészt annak tulajdonítható, hogy a vállalat egyre nagyobb mértékben támaszkodik megújuló energiaforrásokra, miközben a partnerei és beszállítói is fokozatosan állnak át ezekre a fosszilis energiahordozókról. A Microsoft emellett 26 nagyszabású fenntarthatósági projektet támogat világszerte, amelyek összességében 1,3 millió tonna szén-dioxid légkörből való eltávolításához fognak hozzájárulni.  

 

A Microsoft épp egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2030-ra karbonnegatívvá válik, vagyis több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsájt. Ennek érdekében nemcsak a saját kibocsátását szorítja a minimumra, hanem olyan projekteket is támogat, amelyek révén szén-dioxidot lehet kivonni a légkörből. Mindezek eredményeként, a vállalat 2050-re annyi szén-dioxidot fog eltávolítani a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátott. A vállalat tehát egyszerre kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése és a szén-dioxidnak a légkörből való kivonása mellett.  

 

 

Brad Smith szerint az elmúlt év eredményei reményt keltőek, de még sok a teendő a kívánt végcél eléréséig. Megfogalmazása szerint, ha a cél, képletesen szólva, az lenne, hogy elérjék a Holdat, jelenleg még „csak” egy asztronautát sikerült Föld körüli pályára állítaniuk. Az előrehaladásról részletesen a Microsoft a napokban kiadott fenntarthatósági jelentésében számol be, amelyet – a teljes átláthatóság melletti elkötelezettségéhez híven – a független Deloitte könyvvizsgáló céggel auditáltatott. Brad Smith bejegyzésében egy további új bejelentés is szerepel: a következő pénzügyi évtől kezdve (idén július) a fenntarthatósági célok terén elért eredmények közvetlenül fogják befolyásolni a vállalat vezetőinek javadalmazását.  

 

A Microsoft tavaly 1 milliárd dollár rendelkezésre bocsájtásával egy Klímaügyi Innovációs Alapot (Climate Innovation Fund) hívott életre, amely olyan új technológiák kifejlesztésébe invesztál, mint amilyen például a légköri szén-dioxid kőzetesítését szolgáló közvetlen szén-dioxid-leválasztó és -tároló berendezéseké. A vállalat kész a jövőben is támogatni a nagyobb fenntarthatóságot szolgáló innovációt és üdvözli a klímaváltozás visszaszorítására irányuló nemzetközi kezdeményezéseket is, mint például az Egyesült Államok és az Európai Unió között megújítandó transzatlanti partnerség. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05