Mozgáselemző labor jött létre az ÓE iRobottechnikai Központjában

forrás: Prím Online, 2021. február 7. 10:22

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Mollia Zrt. vezetése. A kooperáció alapvető célja, hogy az Egyetem és a cég elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai és üzleti céljaik érdekében együttesen mozgósítsák és ezen keresztül a kiemelt képzési területeken az Egyetem akadémiai tudásának és a Zrt. szakembereinek üzleti tapasztalatait ötvözve emeljék a magyarországi oktatás és kutatás színvonalát.

A Mollia Zrt. a karakteranimáció technológiájában hajt végre jelentős paradigmaváltást, amellyel forradalmasíthatja a játékipar és akár a filmipar megoldásait a mozgó emberi karakterek szintetikus előállítására. Kiváló matematikusok, pszichológusok és sikeres üzletemberek összefogásával olyan öntanuló, MI-alapú (mesterséges intelligencia) mechanizmusokat fejlesztenek, amelyek a fizikai környezet és a mozgó karakter dinamikai viszonyait figyelembe véve automatikusan képes életszerű interaktív mozgást generálni. Az Óbudai Egyetemmel együttműködésben a partnervállalkozás finanszírozásával egy korszerű mozgáselemző laboratórium jött létre, amely a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban kapott helyet. A robotközpont kutatói és mérnökei részt vesznek a rendszer üzemeltetésében, illetve a laboratórium lehetőségeit a saját robotikai kutatásaikban is kiaknázhatják. Közös cél, hogy a humán karakterek élethű mozgatása mellett a kutatók a robotok irányításában is bevethetővé tegyék a technológiát. Az együttműködési megállapodás egy mérföldkő, amely az Óbudai Egyetem - Egyetemi Kutató és Innovációs Központjával (EKIK) korábban megkezdett érdemi munka elmélyítését szolgálja.

 

 

Prof. Dr. Kovács Levente rektor az együttműködés aláírásakor hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia az Óbudai Egyetem egyik kiemelt kutatási területe. Ilyen szempontból volt nagy jelentőségű kezdeményezés a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ vezetése részéről, hogy felvette a kapcsolatot a Mollia Zrt.-vel. Ezzel kamatozhat a felhalmozódott szaktudás, kutatási tevékenység és portfólió a terület fejlesztésében. Úgy fogalmazott, hogy az együttműködés sok tudományos elmét, mérnököktől kezdve, matematikusokon át számos szakembert mozgat meg. A cél, hogy mindez a tudás innovatív megoldásokban hasznosuljon. Számos lehetőség nyílik, többek között a kutatás-fejlesztés és a fiatal tehetségek felkutatása terén. A rektor felidézte, hogy örömmel fogadta Dr. Galambos Péternek, az EKIK főigazgató helyettesének javaslatát az együttműködés fejlesztésére, hivatalossá tételére, és reményét fejezte ki, hogy a közös munka továbbra is gyümölcsöző lesz.

 

Siba Ignác, a Mollia Zrt. vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy olyan rangos műszaki felsőoktatási intézménnyel működhetnek együtt, mint az Óbudai Egyetem. Emlékeztetett, hogy az együttműködés és a közös projekt már több, mint egy évvel ezelőtt megkezdődött. Örömét fejezte ki, hogy egy rendkívül elkötelezett és nagytudású szakembereket ismerhetett meg az Egyetemen, akik jelentős hozzáadott értéket teremtettek a koncepcióhoz. A közös munka során fény derült arra is, hogy a cég fejlesztéseit hogyan lehet ipari környezetben megvalósítani. A Zrt. vezetésének hosszú távú célja, hogy az Óbudai Egyetemmel együttműködve eddig nem létező fejlesztéseket valósítsanak meg. Ebben az itt tanuló hallgatók részvételére, munkájára is számítanak, ezzel is segítve a személyes fejlődésüket.

 

 

Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Ormándi Gabriella kancellár és Siba Ignác, a Mollia Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével.

 

Az eseményen részt vett még: Dr. Galambos Péter, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója és Sohajda Júlia, a Vespucci Partners Managing Partnere.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09