Applikációval segítik az egészségügyi dolgozókat

forrás: Prím Online, 2021. február 10. 12:16

Februártól fél évig ingyen vehetik igénybe az egészségügyi dolgozók az OK-Key magyar fejlesztésű, világ szinten elérhető önfejlesztő, pozitív pszichológiai módszertanra épülő applikációt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarán keresztül 120 000 egészségügyi munkatárs, a Magyar Védőnők Egyesületén keresztül pedig további 6000 védőnő igényelheti már az egyéni felhasználói kódot. A OK-Key applikáció készítőinek célja, hogy a napi pár perces használatnak köszönhetően a személyre szabott pozitív megerősítő gyakorlatokkal mentálisan segítsék, és megkönnyítsék a koronavírus helyzet miatt extrém terhelés alatt lévő egészségügyi dolgozók pszichológiai megterhelését. 

A magyar start-up által a Hiventures Zrt. kockázati tőkebefektetésével életre hívott OK-Key pszichológiai fejlesztő applikáció tavaly december óta érhető el a Google Play és App Store áruházakban magyar és angol nyelven. A pszichológusok és szociálpedagógusok szakmai bevonásával készült alkalmazás célja, hogy a mindennapokban való használattal a pozitív érzések és szemlélet befogadásában segítse a felhasználókat, ami hosszú távon javítja a közérzetet, a mentális jóllét irányába mozdítja el a használóját, és ellenállóbbá teszi a stresszhelyzetekkel szemben. 

 

A 6 napos próbaverzió bárki számára ingyenesen elérhető Android és iOS készülékre is, a készítők felajánlásának köszönhetően viszont a magyar egészségügyi rendszerben dolgozók most fél évig ingyen vehetik igénybe a több tízezer forint éves díjú alkalmazást. „Hálásak vagyunk az egészségügyi szféra alkalmazottjainak, akik lassan egy éve még az átlagosnál is megterhelőbb és keményebb körülmények között, erőn felül teljesítve végzik munkájukat a koronavírus helyzet miatt. Ez extrém fizikai, illetve mentális megterhelést és stresszszintet is jelent számukra, ezért szerettünk volna a fél éves ingyenes regisztrációval hozzájárulni ezen terheik enyhítéséhez” – emelte ki Horváth Norbert, az OK-Key ügyvezetője. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarán keresztül 120 000 egészségügyi munkatárs, a Magyar Védőnők Egyesületén keresztül pedig további 6000 védőnő veheti már igénybe az egyéni felhasználói kódot. Jelenleg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével is folynak az egyeztetések, az applikáció készítői pedig továbbra is várják azon egészségügyi szervezetek jelentkezését, akik szívesen biztosítanák a fél éves ingyenes használati lehetőséget tagjaiknak.

 

 

 

Személyes erősségek személyre szabott feladatokkal

Az alkalmazás fejlesztői több pozitív pszichológiai modell szintetizálása révén alkották meg egyedi fejlesztő módszertanukat, melynek központi eleme, hogy mindenki jó valamiben, de a legtöbben nem tudják, hogy mi az, pedig ezek a személyes erősségek segítenek a mentális egészségünk javításában. 

 

Az OK-Key önfejlesztő applikáció segít, hogy a felhasználó megtalálja, és a mindennapokban megélje, illetve továbbfejlessze személyes erősségeit. Nem tudásátadás révén, hanem napi pár perces gyakorlati feladatok által mélyíti el a pozitív pszichológiára épülő módszertant. Segít a felhasználó figyelmét a saját érzései kapcsán és a külvilágban is a pozitív dolgok irányába fordítani, ami hosszú távon javítja a közérzetét, a mentális jóllét irányába mozdítja el.

 

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenleg extrémen leterhelt egészségügyi dolgozóknak valószínűleg se idejük, se energiájuk napi szinten 10-20 perceket mentális gyakorlatokkal tölteni. Az applikációban kapott egyéni szöveges feladatok viszont pár perc elmélyült gondolkodással elvégezhetők, például utazás, házimunka közben is, és segítenek akár a munka után a kikapcsolásban és az áthangolódásban” – tette hozzá Mikhel Katalin, az OK-Key szakmai vezetője. A regisztrációt követően a 2-3 perces belépő kérdéssor kitöltése lehetővé teszi, hogy az egyéni fejlődésüket célzó, személyre szabott feladatokat kapjanak a felhasználók. „Ezt követően a napi pár perces gyakorlatok hosszú távon sokat segítenek a szellemi ellenállóképesség és közérzet javításában” – emelte ki a szakértő.

 

A gamification alapú motivációs rendszerrel térképes formában vizuálisan is nyomon követhetik fejlődésüket a felhasználók, melyről folyamatos visszacsatolást is kapnak. Emellett különböző jelvényeket, kincseket és más érdemeket gyűjthetnek a napi feladatok elvégzésével. Az önsegítés mellett saját fejlődésükkel és mentális körérzetük javításával az adományozói program keretében másokon is segíthetnek az alkalmazást letöltők.

 

Közösségi tér és adományozás

Az applikációban elérhető egy állatkertnek elnevezett közösségi felület is, ahová képeket, posztokat tölthetnek fel a felhasználók, illetve ezen belül kapcsolódhatnak egymáshoz is. Megoszthatják gondolataikat, visszajelzéseiket, élményeiket egymással és az alkalmazás készítőivel is. A közösségi élményen túl a felhasználók visszajelzéseikkel adományozókká is válnak. Az egyes erősségek és érzelmek segítő állatok formájában jelennek meg az applikációban, a felhasználók visszajelzései pedig ezen állatokhoz kapcsolódnak. Az adott hónapban beérkező visszajelzéseket kiértékelik, és az applikációt fejlesztő cég a segítő állatoktól függően minden hónapban különböző állatmentő szervezeteket támogat a havi profitjukkal arányos mértékben.

 

Az OK-Key alkalmazás az alábbi linkeken tölthető le:

Android készülékre: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.okkey.app 

iOS készülékre: https://apps.apple.com/app/ok-key/id1472701880 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05