Sellő a medvék között

Lépesfalvy Zoltán, 2001. január 28. 22:53
A nagy kalandba többen belehaltak már, be is akarták tiltani, ám novemberben mégis újra elindult a Vendée Globe, a világ legkeményebb vitorlásversenye. Alig rajtolt a mezőny, a verseny internetes oldalának fórumán (www.vendeeglobe.com) máris feltették a kérdést: ezúttal ki fogja megfizetni a mentőalakulatok költségeit? Legutóbb ugyanis az ausztrálok dollármilliókat áldoztak a hajósok felkutatatására és kimentésére, mert a versenyzők a viharos óceánon gyakran kerülnek életveszélybe. A három-négy hónap alatt - amíg kikötés és mindenfajta külső segítség nélkül megkerülik a Földet - magukra vannak utalva. A mezőny tagjai még látótávolságon belül sincsenek, 1997-ben például a győztes százöt nap alatt ért célba, a hatodik helyezettnek több mint egy hónap volt a hátránya. A többiek visszafordultak, vagy kénytelenek voltak feladni, és volt, akinek a neve mellett az eredmények rovatban ennyi állt: eltűnt. Tavaly novemberben 24 hajó indult el a francia partoktól, Les Sables d'Olonne-ból, és a tengeri medvék között ott volt egy sellő is: a 24 éves Ellen MacArthur, aki már nem először hívta ki a sorsot. Első hajójának árát még az iskolai ebédpénzből spórolta össze, később már nőttek a tétek, az Atlanti-óceán átszeléséhez például évekig keresett szponzorokat, írt kétezer-ötszáz levelet potenciális támogatóknak, de mindössze két választ kapott.

A versenyen néhány dolláros befektetéssel is lehet indulni, igaz, csak a világhálón. Aki ennyit sem szán a dologra, an-nak is érdemes belenéznie az oldalba, mert megismerkedhet a résztvevőkkel, felszállhat a hajójukra, néhány órás késéssel értesülhet a pozíciójukról, és megtudhatja, hogy milyen időjárási körülmények között hajóznak.

A Vendée Globe-nak volt magyar részvevője is, Fa Nándor az 1992-93-as versenyen az ötödik helyen végzett, aztán négy évvel később ritka balszerencse-sorozat üldözte, végül egy panamai szállítóhajóval ütközött, és a Budapest nevű vitorlás kénytelen volt feladni a versenyt.

Kulcsszavak: sport website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05