Tudós sportolók

Lépesfalvy Zoltán, 2001. január 28. 22:47
Az ausztrálok jó előre bejelentették, hogy a sydneyi olimpián minden eddiginél szigorúbbak lesznek a doppingvizsgálatok. Nem beszéltek a levegőbe, a játékok alatt mintegy 3600 tesztet végeztek el. Bár a pozitív esetek száma fél százalék alatt maradt, eredményeket semmisítettek meg, és aranyérmeket vettek vissza. A román tornásznő, Andrea Raducan két érmét megtarthatta, a harmadikat viszont elvették, mert két versenye után negatív volt az eredmény, a harmadiknál viszont ephedrin nyomaira bukkantak. A csapat orvosa magára vállalta a felelősséget, mivel a tornásznő megfázására rossz gyógyszert írt fel, Raducanon azonban ez már nem segített.

A doppinglista egyre terjedelmesebb lesz, hozzáférhető könyv formában és lemezen is, az interneten viszont elég nehéz rábukkanni, a NOB honlapján (www.olympic.org), az orvosi bizottságnál található.A magyar sportolókat óva intik attól, hogy a doppinglistát ismerő orvos tudta nélkül bármilyen gyógyszert bevegyenek. Még a veszélytelennek hitt táplálékkiegészítőkben is lehet doppingszer, volt olyan, amelyikben ötfélét mutatott ki a labor. Ha valaki bizonytalan, felhívhatja Bakanek György doppingvonalát, vannak is érdeklődők szép számmal. Sok sportoló a kiürülési időre kíváncsi, nyilván a tudományos érdeklődés hajtja őket.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az idén 14 millió dollárt fordít kutatásokra, 3,5 milliót a versenyen kívüli ellenőrzésre, 1,25 milliót pedig a megelőzésre, a felvilágosító kiadványokra. Az angol-francia honlapon (www. wada-ama. org) a doppinglista nem szerepel.

Kulcsszavak: sport website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50