Egyre többen tanulnak nyelvet online

forrás: Prím Online, 2021. március 30. 14:17

Hajas László megelégelte, hogy nem tud tökéletesen angolul. A mesterfodrász, kihasználva a pandémia nyújtotta plusz időt – hiszen jelenleg a fodrászszalonok is zárva vannak –, elkezdett online nyelvet tanulni. De nem ő az egyedüli: a szakértő szerint országszerte nő a nyelvtanulók száma, sőt az internetes oktatás sem szegi a kedvüket.

Hajas László, a 65 éves mesterfodrász úgy gondolja, hogy sosem lehet elég idős az ember, ha tanulásról van szó. Korábban is szeretett volna angulul tanulni, de csak most találkozott a Smile Nyelviskola módszerével.

 

„Nekem először a német nyelvet kellett elsajátítanom, mert a 80-es években már egy német márkával dolgoztam; muszáj volt, hogy értsem őket. Ugyanebben az időszakban viszont el kellett utaznom Amerikába, szintén munka miatt, és borzasztó érzés volt, hogy nem tudtam megszólalni angolul. Németül eszembe jutottak a szavak, de angolul semmi. Amikor hazajöttünk, egy barátommal elhatároztuk, hogy megtanulunk angolul. Két évvel később beiratkoztunk egy nyelvi kurzusra, de nem voltunk elég kitartóak, 3-4 hónap után feladtuk” – mesélte Hajas László, aki kicsit még a gyermekeire is irigy, hogy mennyire jól beszélik ezt a fontos idegen nyelvet.

 

„Szerencsére ők már olyan iskolába jártak, ahol kezdettől fogva magukba szívták az angol nyelvet. Hosszabb-rövidebb ideig mind a három gyermekem élt angol nyelvterületen, ahol még tökéletesítették a tudásukat. Én meg csak kullogok utánuk, és sokszor zavar, hogy csupán az alap dolgokkal boldogulok” – tette hozzá Hajas.

 

 

„Ha tudsz angolul, kinyílik számodra a világ”

A sors azonban úgy rendezte, hogy ismét lehetősége lett nyelvtanulásra, ráadásul online.

 

„Ma az idő a legnagyobb érték. Bárhova megyünk, az legalább egy óra – forgalom, dugó, parkolás. Ha mindezt megspórolhatjuk, már boldogabbak vagyunk. Így nekem nagyon megtetszett, hogy egy online nyelvtanulási módszert ismerhettem meg a Smile Nyelviskolánál. Csak felmegyek az internetre, becsatlakozom, és ugyanúgy zajlik minden, mintha ott ülnék egy teremben” – meséli az angolóráiról Hajas László.

 

„Meggyőződésem, hogy ma az angol már világnyelv, és nem lehet nélküle élni. Lehetsz te akármilyen okos ember, lehetnek jó gondolataid, de ha nem tudod megértetni magad egy külföldivel, akkor mi értelme? Mindig is irigyeltem a svédeket, akik szinte kétnyelvűek, mert náluk annyira kicsi kortól kezdve jelen van az angol. Ha tudsz angolul, kinyílik számodra a világ” – véli a mesterfodrász.

 

Széttörni a rossz nyelvtanulási beidegződéseket

Nagy Marianna, a Smile Nyelviskola alapító ügyvezetője szerint nem Hajas László az egyetlen, aki a pandémia alatt a nyelvtanulásra fordítja a plusz idejét.

 

„A tavaly tavaszi bezártságban még nagy volt a bizonytalanság az emberek részéről, most viszont már egyre többen és egyre tudatosabban fordulnak a nyelvtanulás felé. Az idő tényleg mindenkinek nagyon értékes, van, hogy a szomszéd utcából is inkább az online oktatást választják” – mondja Mariann.

 

„Létrehoztunk egy egyedi nyelvoktató szoftvert, és ebben gyakorlatilag a tanuló a saját tempójában haladhat. Bármelyik egész órában csatlakozhat, és ott folytathatja, ahol az előző órán abbahagyta. Itt az a természetes, hogy együtt halad a tanárral és a szoftverrel. Ez a módszer nagyon hatékony, mert a hallást, az írást és a beszédkészséget egyaránt fejleszti” – tette hozzá a nyelviskola alapítója, aki azt is elárulta, hogy a 18 évestől a nyugdíjas korosztályig mindenki előfordul a tanulók között.

 

„Aki kipróbálja legalább egy alkalommal, az már látja, hogy mi a különbség a hagyományos online oktatás és ezen szoftver között. Azt az érzést tudtuk megteremteni, mintha fizikailag lenne jelen a tanuló a teremben. Az a küldetésünk, hogy széttörjük a régi, rossz nyelvtanulási beidegződéseket” – zárta gondolatait a Smile Nyelviskola alapítója.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15