Az ABB és az AWS a teljesen elektromos jövő felé kormányozza a járműflottákat

forrás: Prím Online, 2021. április 1. 10:55

Az ABB és az Amazon.com, Inc. leányvállalata, az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy együttműködésük keretében felhőalapú megoldást fejlesztenek az elektromos hajtású járműflották valós idejű irányítására és kezelésére. A megoldás optimalizálja az e-járművek (EV-k) hatékony használatát, felgyorsítja a közúti járműpark villamosítását, és hozzásegíti a flottaüzemeltetőket, hogy az elektromos hajtásláncra átállás során is 100%-osan fenntartsák az üzletmenetet.

Az együttműködés ötvözi az e-mobilitás élvonalába tartozó ABB energiagazdálkodási, töltéstechnológiai és e-mobilitási megoldások terén meglévő, széles körű tapasztalatait az AWS egyedülálló, felhőalapú technológiáival és szoftveres szaktudásával.    

 

A tervek szerint 2021 második felében bemutatandó új platform testreszabott felhasználói élményt kínál egy 'single-view' felületen, amely az EV-töltőponttól a flotta-irányítópultig hatékonyabbá teszi az EV-flotta kezelését, és maximalizálja a megbízhatóságot. 

 

Frank Muehlon, az ABB e-Mobilitás divíziójának vezetője így nyilatkozott az együttműködésről: „Az ABB és az AWS hasonló jövőképpel rendelkezik az e-mobilitásnak a társadalom átalakításában játszott szerepét illetően. A két fél szaktudásának ötvözése azt a célt szolgálja, hogy az e-járműflották irányítása és kezelése egyszerűbbé és könnyebben hozzáférhetővé váljon. Ez az új megoldás forradalmasítja az e-mobilitás világát, továbbá az EV-hardverek és -szoftverek egyetlen ökoszisztémába történő integrálásával problémamentes felhasználói élményt nyújt. Bízunk abban, hogy együttműködésünk elősegíti majd, hogy a flottaüzemeltetők áttérjenek az elektromos meghajtásra, s ezáltal jelentős ösztönzést adhatunk az e-járműflották alkalmazásának.”   

 

 

Jelenleg globális szinten, az üvegházhatású-gázkibocsátások 23%-ért a közlekedési szektor a felelős* . A közlekedés villamosításával jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás szintje, és a nagy járműflottákhoz tartozó, a világ közútjain futó 400 000 szállító furgon és teherautó meghatározó szerepet játszhat a klímavédelmi célok elérésben.**  Azonban a valós idejű jármű- és töltési állapotra vonatkozó információk, az e-járművek karbantartása és a töltési infrastruktúrához való hozzáférés terén számos járműflotta hasonló kihívásokkal küzd.  

 

Napjainkban a legtöbb flottaüzemeltető egy harmadik fél töltéskezelési szoftverét választja, ami korlátozott funkcionalitást és testreszabási képességet kínál az EV-modellek választékához és a töltési infrastruktúra nagyságához képest. A töltési technológia egyre gyorsabban fejlődik, de az ezek miatt szükségessé váló módosítások költségesek lehetnek, és komoly erőforrásokat követelhetnek. Ezért a flottaüzemeltetők olyan skálázható, biztonságos és könnyen testreszabható, fejlett szoftvermegoldásokat keresnek, amelyek kombinálhatók a könnyen kezelhető töltési hardverrel és az önkonfiguráló „plug and go” alkalmazásokkal.       

 

Az ABB, ösztönzendő az e-járműflották térnyerését, Berlinben olyan vállalkozást hozott létre, amely az OEM-ek által alkalmazható, testreszabott, skálázható és költséghatékony technológiákat fejleszt a flottaüzemeltetők számára. Az AWS-sel együttműködésben, ezen új vállalkozás olyan együttműködésre képes flottakezelési megoldást fejleszt, amely minden járműtípussal és töltési infrastruktúrával kompatibilis lesz. A gépi tanulás és az analitika eredményeire támaszkodva a megoldás olyan töltéstervezési és valós idejű monitorozási képességekkel rendelkezik majd, amely betekintést nyújt a jármű műszaki állapotába, és lépéseket javasol a szervizeléssel kapcsolatban, továbbá a napszak, az időjárás és az alkalmazási minták alapján útvonal-optimalizálást kínál az e-járművek számára.   

 

„Ahogy az egyes vállalatok és szektorok folytatják a járműveik villamosítását, az ügyfeleknek egyre inkább olyan megbízható és intuitív szolgáltatásokra van szükségük, amelyek segítségével alkalmazkodni tudnak az üzemeltetési modellhez, és optimalizálhatják a járműflottáik használatát. Az együttműködés keretében a gépjárműgyártás, a logisztika és a villamosítás terén megszerzett kiemelkedő szaktudás a felhő alapú szolgáltatásokhoz kapcsolódó tapasztalat ötvözésével az AWS és az ABB egy hardver-semleges intelligens flottakezelési megoldást fejleszt és bocsát az ügyfelei rendelkezésére,” - közölte Jon Allen, az AWS Professional Service, Automotive üzletágának vezetője. „Az ABB és az AWS a felhő biztosította adatokat, gyorsaságot és skálázhatóságot kínálja az e-járműveket gyártó szektornak, és elősegíti, hogy ügyfelei a jövőben áttérjenek a kisebb kibocsátási szintű e-járművek használatára.” 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05