Az Infineon új utakat keres

Tóth Kristóf, 2001. január 25. 23:18
A memóriaipar súlyos válsága miatt az Infineon, az egyik legnagyobb DRAM-gyártó úgy döntött, hogy részben kivonul a DRAM-piacról.
A DRAM memóriák ára már hónapok óta mélyrepülést végez, és a legújabb elemzések szerint ez a tendencia egy ideig még nem is fog változni. A gyártók már-már ráfizetéssel kínálják termékeiket, de úgy tűnik ez sem segít sokat a helyzetükön. A PC-piac mélypontja és a memóriamodulok iránti meglepően kis igény miatt a cégek óriási raktárkészleteket halmoznak fel, amit még nevetségesen alacsony áron sem tudnak eladni.

Amikor a DRAM-ok raktárkészlete elér egy "kritikus tömeget" általában le szokott égni néhány üzem, és az árak újból gyorsan felszökhetnek az égbe. Jelen esetben azonban úgy tűnik, hogy sem tűz, sem áramszünet nem tud milliárdos károkat okozni a gyártóknak, amit a végfelhasználókkal ki lehetne fizettetni, így az elemzők szerint várhatóan több cég anyagi helyzete hamarosan meg fog rendülni, és egyesek akár csődbe is mehetnek.

Az Infineon -bár a csődtől messze áll- a napokban úgy döntött, hogy a jövőben kisebb figyelmet kíván szentelni a meglehetősen bizonytalan DRAM-iparnak, és a vezetékes, illetve a vezeték nélküli kommunikációs termékek felé veszi az irányt. "Erősen a vezetékes, illetve az anélküli kommunikációs eszközökre kívánunk koncentrálni.", mondta Jan du Preez, az Infineon North America Corp. elnöke. "A jövőben a memória-üzletágunk maximum 35%-át fogja kitenni a cégnek." Az Infineon DRAM részlege eddig 45%-ot tett ki a cég egészéből.

A cég leállította a Rambus DRAM chipek és modulok gyártását, de tette ezt azzal a megjegyzéssel, hogy később, amennyiben igény van a Rambus memóriákra, a termelés újraindulhat. "Összedőlni látjuk a PC-ipart.", mondta du Preez, miközben arra hivatkozott, hogy a memóriaárak 2000. második felében két hónap alatt 70%-ot estek. "Nincs igazi késztetés, hogy a felhasználók új PC-t vegyenek." Du Preez hozzátette azt is, hogy a szerver-üzlet ennek ellenére még mindig jó.

Miközben az Infineon jelentős változtatásokat tervez végrehajtani a különféle üzletágainak részarányán, a szakemberek lassan temetni kezdik a DRAM-ipart. "Vér került a vízbe, és cápák kerülgetik a memóriagyártók medencéjét, amelyek úgy tűnik, további résztvevőket fognak veszíteni az elkövetkezendő éven.", olvasható az Electronic News hasábjain.

Az elemzők szerint számos nagy cégnek így vagy úgy, de távoznia kell az üzletágból. Másképp a helyzet nem oldódik meg. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy egyes cégek felvásárolják a kisebeket, de az inkább valószínű, hogy néhány cég más termékek gyártására fog átállni. Erre jó példa az Infineon.

A rosszabb anyagi helyzetben lévő cégeknek nem lesz anyagi hátterük a gyártástechnológia fejlesztésére, ami viszont elengedhetetlen a mind gyorsabb és gyorsabb chipek előállításához. Amely cégek meg tudják várni a DRAM memóriák 2003-tól várható intenzív felhasználását a mobiltelefonokban, azok anyagilag rendbe jöhetnek, mondják a szakemberek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05