A BIM lehet a magyar építőiparban új korszakot nyitó varázsige

forrás: Prím Online, 2021. április 17. 18:35

A magyar építőiparban hiánypótló és a digitalizációt középpontba helyező képzést indított februárban a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara. A BIM (Building Information Modeling) szakmérnök továbbképzési szakon a nagy érdeklődés miatt már az első félévben az eredetileg tervezett létszám kétszeresével kezdődött meg az oktatás. A 37 hallgató többsége fiatal, a közelmúltban diplomázott szakember, kisebb részben már gyakorlatot szerzett BIM menedzser. Égető szükség lesz a tudásukra a magyar építőipar digitalizációjának felgyorsításában.

A szakmai háttérről a karon megalakult BIM oktatói közösség gondoskodik, a gyakorlati képzésbe bevonják a Műegyetem vállalati partnereit.  Régóta fennálló piaci igény alapján jött létre képzés a BME-n, nem volt eddig a hazai felsőoktatásban az elméletet és gyakorlatot is magába foglaló oktatás ebben a témakörben.  

 

Mi az a BIM?

A BIM angol betűszó, a Building Information Modeling, magyarul építmény-információs modellezés kezdőbetűiből áll össze. A kifejezés azt a világ építőiparában rohamosan terjedő eljárást, a résztvevők együttműködésén alapuló, digitális megoldásokra és valós idejű információcserére alapozott munkamódszert takarja, amely növeli a hatékonyságot, csökkenti a költségeket. A BIM használatával egy épület teljes életciklusa végig kísérhető, pontosan dokumentálható, a tervezési folyamattól kezdve az üzemeltetésen át a teljes felújításig vagy a lebontásig. 

 

Kihívások a hazai építőiparban

A koronavírus-járvány várható enyhülésével gyorsan magára találó és ismét növekedési pályára álló magyar építőiparban az iparági szakértők és a szakmai felmérések szerint a képzett munkaerő hiánya mellett a technológiai lemaradás akadályozhatja a fejlődést. Biztató jel, hogy Magyarországon ma már BIM alapon tervezik a nagy beruházásokat, a digitalizáció már elérte a tervezési és a logisztikai területet, a kivitelezésben azonban még kevésbé van jelen. Komoly feladatok vannak még az adatgyűjtésben és digitalizációban, de amint ennek is lesz eredménye, már képes lesz fejlődni és hatékonyságot növelni az építőipar.

A lehetséges megoldás

Az építőipari és épületüzemeltetési folyamatok (a kivitelezést is beleértve) digitalizációjában azok a széles körben elterjedt, könnyen kezelhető szoftverek, alkalmazások jelentik a kézenfekvő megoldást, amelyek a BIM valamennyi előnyét képesek kihasználni. 

 

„Ma már nem kell fotókat küldözgetni, telefonálgatni, e-maileket váltani akkor, ha a kivitelezési folyamatban esetleg változtatni kell a 3D-ben elkészített eredetei terveken egy építkezésen. A megfelelő alkalmazás használatával ezeket az információkat már magukban a tervekben is fel tudják tüntetni, meg tudják osztani egymással az adott projekt résztvevői, amivel időt és pénzt takarítanak meg” – mondja Simon Szilárd, a bécsi székhelyű, a világ 46 országában több mint 10 ezer ügyféllel és csaknem 100 ezer felhasználóval rendelkező PlanRadar magyarországi részlegének vezetője. Az alkalmazásoknak köszönhetően a felhasználók jelentősen csökkenthetik az adminisztrációra, valamint a hibák feltárására és elhárítására fordított időt, amivel növelik a hatékonyságot, javítják a minőséget. Az átállás nem megy varázsütésre, de a BIM nem is varázsige, hanem a hosszútávú megoldás a hazai építőipar gondjaira.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05