Új, Magyarországon egyedülálló vizsgálatok a CMC Déli Klinikán

forrás: Prím Online, 2021. április 29. 11:10

Nyilván mindenki kíváncsi rá, hogy a COVID-19 betegségből való felgyógyulását követően vagy az oltás beadása után mennyire védett és vajon mennyi ideig tudja megőrizni immunitását a vírussal szemben. Ezekre a kérdésekre kínál megnyugtató és hazánkban egyedülálló választ a CMC Déli Klinika. Sváby András a Heti Napló című műsorában már eredményesen tesztelte az új és hazánkban kizárólagosan itt elérhető vizsgálatokat.

A késői ellenanyagok termelődése a fertőzést, vagy a COVID-19 vakcina beadását követő 3.- 4. hét után éri el a maximumot. Ezek a késői ellenanyagok biztosítják a hosszú távú (hónapokig-évekig) tartó védelmet az újabb vírusfertőzés ellen.

 

A termelődő ellenanyagok mennyiségének meghatározása mellett kiemelt fontosságú az ellenanyagok vírus-semlegesítő hatásainak megismerése. Tehát a vizsgálat kiterjed arra is, hogy az ellenanyagok milyen vírus gátló hatást biztosítanak, mennyire vagyunk védettek a fertőződéssel szemben.

 

Ezekkel az új vizsgálatokkal pontosan meghatározható az a gátló hatás, amellyel a vérben lévő ellenanyagok képesek semlegesíteni az új koronavírus különböző variánsait, mutánsait.*

 

 

A biológiai alapú mesterséges intelligenciával támogatott módszer jelentős előnye, hogy a hazai betegekből származó teljes koronavírus törzsek ellen termelődő ellenanyagokat, valamint az itthoni vírus mutánsok elleni semlegesítő, gátló hatásokat lehet vele pontosan meghatározni. Tehát a vizsgálat kiterjed arra is, hogy az ellenanyag jelenléte mellett mennyire vagyunk védettek a fertőződéssel szemben.

 

A késői ellenanyagok termelődése a fertőzést, vagy a COVID-19 vakcina beadását követő 3.- 4. hét után érik el a maximumot. Ezek a késői ellenanyagok biztosítják a hosszú távú (hónapokig-évekig) tartó védelmet az újabb vírusfertőzés ellen.

 

Minőségbiztosított, biológiai alapú mesterséges intelligenciával is támogatott vizsgálatokat egy személyre szabott, egyedi rizikófelméréssel is kiegészítik a CMC Déli Klinikán annak érdekében, hogy a pontos diagnosztikához minél több információ álljon rendelkezésre a kórelőzmény, az egyéni rizikófaktorok, a vírusfertőzés lefolyása / COVID-19 vakcina beadása illetve az ellenanyag termelés mennyisége, dinamikája és koronavírus neutralizációs hatásai kapcsán.

 

*Jelenleg a Magyarországon 2020-ban izolált B59 szekvenciájú („wuhani” típusú) és a 2021-ben izolált B1.1.7 szekvenciájú („brit mutáns” típusú) koronavírusok elleni gátló hatások vizsgálatait végezzük el. Ref: 1. Huan et al - Cellular & Molecular Immunology 28 May 2020 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05