8 milliárd forintból újultak meg a hazai légiforgalmi irányítás rendszerei

forrás: Prím Online, 2021. április 29. 13:50

Lezárult a HungaroControl egyik legjelentősebb beruházása, amelynek keretében az elmúlt fél évben teljesen megújultak a társaság légi navigációs és hangkommunikációs rendszerei, valamint a légiforgalmi szakemberek munkaállomásai. A fejlesztésnek köszönhetően az irányítók a jövőben is Európa egyik legkorszerűbb, csúcstechnológiával felszerelt központjából gondoskodhatnak a repülések biztonságáról.

Alapos és hosszú előkészület után a 2020 októberében megkezdett, fél évig tartó munkálatok során kicserélték a rendszereszközök mintegy 90 százalékát a HungaroControl légiforgalmi irányítótermében, a toronyban és az ezeket kiszolgáló technikai helyiségekben. Korszerűsítették az elmúlt hét évben éjjel-nappal szünetmentesen működő MATIAS légi navigációs és Frequentis hangkommunikációs rendszerek hardvereit és hálózati eszközeit. Az eddigi analóg kommunikációs csatornák helyett korszerű, digitális megoldásokkal  teremtettek még átláthatóbb környezetet az irányítók számára, ezáltal tovább növelve a hazai repülésbiztonság színvonalát. 

 

 

Az egyedülálló fejlesztés keretében nemcsak az említett rendszerek hardvereit és mintegy 500 kilométernyi vezetéket cseréltek ki, hanem a légiforgalmi irányításhoz szükséges szoftverek is frissültek: a MATIAS szoftverének legfrissebb verziójába 13 olyan új megoldás került, amelyekkel a társaság az irányítók igényeire és a nemzetközi szakmai elvárásokra is reagál. Felújították továbbá a pihenőszobákat, illetve 55 munkaállomást alakítottak át, amelyek így ülő és álló munkavégzésre egyaránt alkalmasak. 

 

 

A közel 8 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a hazai innovációban élen járó légiforgalmi szolgálat szakemberei továbbra is Európa egyik legkorszerűbb központjából irányítják Magyarország és Koszovó légi forgalmát.

 

 

A tavaly ősszel elindított munkálatok idején a légi közlekedés biztonságáról egy másik helyszínről – a HungaroControl 2015 óra kényszerhelyzeti központként és szimulátorként működtetett létesítményéből – gondoskodtak a szakemberek, akik az elmúlt napokban vehették újra birtokba a felújított irányítótermet. Az alaposan megtervezett átállás zökkenőmentesen és észrevétlenül zajlott, így a légi navigációs szolgáltatásban egy pillanatnyi kiesés sem volt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05