Mesterségesen magasan tartott CD-árak, EB-vizsgálat

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 26. 23:41
Az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a világ öt legnagyobb szórakoztatóipari társasága nem mesterségesen tartja-e magasan a zenei CD-k árait Európában.
Az EU végrehajtó szervének illetékesei pénteken megerősítették az erről szóló sajtójelentést, siettek azonban hozzáfűzni, hogy az ügy még nagyon kezdeti fázisban van, hivatalos vizsgálatról egyelőre nem is lehet beszélni. A bizottság helyzetfelmérő munkát kezdett, információkat gyűjt, hogy megállapítsa, indokolt lenne-e hivatalos vizsgálat megindítása az öt cég ellen.

Bizottsági szóvivők tájékoztatása szerint az EMI, a Time Warner, a Sony, a Bertelsmann és a Universal azt követően keveredett gyanúba, hogy az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) tavaly egy hasonló ügyben már vizsgálatot folytatott ellenük. Azzal is gyanúsította a cégeket, hogy mesterségesen magasan tartják a zenei CD-k árait, minimális árat szabnak meg a kiskereskedőknek, ami az utóbbi öt évben több százmillió dollárjába került az amerikai fogyasztóknak.

Pillanatnyilag azonban még semmilyen konkrét bizonyíték nincs arra, hogy az öt cég elleni kartellgyanú valóban megalapozott lenne. Az üggyel kapcsolatban eddig még hivatalos panaszok sem érkeztek Brüsszelbe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50