Mobil Athlon: útban a siker felé?

Tóth Kristóf, 2001. január 27. 00:08
Amikor az AMD nemrég úgy döntött, hogy a jövőben komoly figyelmet kíván szentelni a mobilgépek piacának, a legnagyobb kérdőjel a szakemberek szemében a támogatás volt. Úgy tűnik, az AMD simán veszi ezt az akadályt is.
Az Advanced Micro Devices az utóbbi időben egyre erősebben támadja az Intel pozícióit. Az elemzők azonban azt mondják, hogy amennyiben a cég komolyan és hosszú távon is versenyben akar maradni az Intellel, akkor a PC-processzorok minden kategóriájában képviseltetnie kell magát, az egyszerű otthoni gépektől a notebookokon keresztül a szerverprocesszorokig.

Az AMD természetesen felismerte ezt a tényt, és a jövőben nagyobb figyelmet kíván szentelni az üzleti szegmensre, valamint a notebookok piacára is. A társaságot e lépésre az is készteti, hogy az otthoni célra szánt PC-k eladásai mélyponton vannak, a különféle cégek azonban továbbra is rengeteg új számítógépet vásárolnak. A notebookok piaca emellett pedig lendületes növekedésbe kezdett, mondhatni fénykorát éli.

Az AMD-nek nincs könnyű dolga egyik meghódítani kívánt piaci szegmensben sem. Az üzleti szegmens felhasználói szinte kivétel nélkül Intel-pártiak, és legtöbbjük hallani sem akar 'holmi' AMD processzorokról. Bár az AMD az elmúlt években bizonyított, az üzleti felhasználók évek óta gond nélkül használják az Intel processzorokat, és ezért nem is kívánnak váltani.

Arról már korábban is hallani lehetett, hogy az Athlon-alapú notebookok tervezési költségei jóval nagyobbak, mint egy mobil Pentium III-as rendszeré. Éppen ezért kérdéses volt, hogy a nagy számítógépgyártók vállalni fogják-e a kockázatot, és előállnak-e majd mobil Athlon notebookokkal.

A legújabb hírek arra engednek következtetni, hogy az AMD az asztali gépek piacára való betörés után sikeresen fogja venni ezt az akadályt is. Az AMD új mobil Athlon processzorai, melyek március 19-én látnak napvilágot, már most jelentős támogatókat tudhatnak maguk mögött.

A mobil Athlonok mögé olyan neves számítógépgyártók sorakoztak föl, mint a Hewlett-Packard és a Compaq. Azt egyelőre nem tudni, hogy az IBM miként vélekedik az AMD mobil CPU-iról, a Dell viszont szinte biztosan nem fog ilyen rendszerrel kijönni, hisz a cég az - Intel leghűségesebb partnereként - asztali gépet sem árul AMD processzorral.

A tervek szerint a Hewlett-Packard fog elsőként megjelenni az AMD Athlon mobilprocesszorral szerelt notebookjával, ami nem meglepő, hisz a HP volt az első gyártó, amely bizalmat szavazott a K6-2+ processzoroknak is. A rivális Compaq sem ül a babérjain, a cég nem sokkal a HP után kiadja saját mobil Athlon-alapú notebook-sorozatát is.

A CNet szerint a HP mind az otthoni célra szánt Pavilion, mind az üzleti felhasználókat megcélzó OmniBook sorozatában kínálni fog Athlon CPU-kkal szerelt notebookokat, így az AMD a notebook-piac mindkét oldalán képviseltetheti majd magát.

Az AMD olcsóbb mobil Duron processzorai már korábban megjelentek, de ezek a chipek egyelőre csak a NEC LaVie U notebookokban találhatók meg, amelyek kizárólag japánban kaphatók.

Az új mobil Athlon processzorok már az új Palomino maggal rendelkeznek, amely az eddigieknél sokkal kisebb fogyasztásával hosszabb akkuélettartamot és kisebb hőt eredményez. A gyártási eljárás egyelőre maradt a megszokott 180 nm-es, és az AMD még egy ideig nem is készül váltani. A márciusban megjelenő változatok órajeléről pontos információ nincs, de a leggyorsabb a hírek szerint legalább 900 MHz-es lesz.

Az AMD mobil Athlon és Duron processzorai kivétel nélkül tartalmazzák a társaság PowerNow! technológiáját, amely a CPU órajelének és tápfeszültségének dinamikus változtatását is lehetővé teszi a körülményekhez képest optimálisabb teljesítmény/fogyasztás arány kialakítása végett. A meglepően intelligens megoldás alkalmazásával a felhasználó a gép használata közben bármikor dönthet arról, hogy éppen a nagy teljesítmény vagy a kis fogyasztás a fontos. A beállítások egyszerűen, szoftverből módosíthatók, ellenben az Intel SpeedStep eljárásával, amely akkumulátoros üzem esetén egyszerűen lecsökkenti az órajelet és a tápfeszültséget egy adott szintre.

Az Intel természetesen nem nézi tétlenül az AMD támadását a cég piaci pozíciója ellen, ezért hamarosan megjelenik a 900, majd az 1000 MHz-es mobil Pentium III is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50