Az ABB partnerségre lép a FIA Girls on Track programmal

forrás: Prím Online, 2021. május 17. 09:54

Az ABB a teljesen elektromos hajtású versenyautók ABB FIA Formula-E Világbajnokságának névadó szponzoraként a lányok szerepének erősítéséért száll síkra a motorsport globális irányító testülete (FIA) mellett.

Az ABB a társadalmi fejlődés előmozdítását célzó, 2030-ig terjedő fenntarthatósági stratégiájának keretében a nők következő generációjának ösztönzését célzó, alulról építkező program, a FIA Girls on Track – ABB Formula-E Projekt hivatalos globális partnere lett.

 

Az ABB elősegíti egy alacsony széndioxid-kibocsátású társadalom megteremtését és a természeti erőforrások megőrzését, és fenntarthatósági stratégiája általában véve is előmozdítja a társadalmi haladás ügyét, valamint az egyenlőséget és sokszínűséget a biztonságos, tisztességes és befogadó munkakörnyezet megteremtése és a közösségépítés támogatása érdekében.

 

E stratégia egyik fő csapásiránya a nők szerepvállalásának előmozdítása az ún. STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) szakmákban és a hagyományosan férfiak által uralt területeken. Kiváló lehetőséget teremt erre a nagy közérdeklődésre számot tartó motorsport, mely természetes módon kapcsolja össze ezt a két elemet, miközben előtérbe helyezi a technológia és a műszaki tudományok izgalmas úttörő szerepét.

 

A FIA által útjára indított Purpose Driven mozgalom céljaival – azaz, hogy a motorsport és a mobilitás pozitív módon járuljon hozzá a társadalmi fejlődéshez – összhangban a 8 és 18 év közötti lányoknak szóló FIA Girls on Track program arra vállalkozott, hogy a motorsporttal kapcsolatban meggyökeresedett prekoncepciók és sztereotípiák lebontására bírja rá a nők újabb generációit. Az elképzelés lényege, hogy a motorsportot övező közeg pozitív élményeket kínáljon a fiatal nőknek, és hosszabb távon ezzel is fokozza jelenlétüket a területen – akár a versenypályán, akár azon kívül. Az ABB e partnerség révén kíván együttműködni a ABB Formula-E FIA Girls on Track programjával, hogy a fiatal lányok oktatásán és tudatosabb pályaválasztásának előmozdításán keresztül segítsen nekik a szebb és változatosabb jövő felépítésében.

 

 

Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója a következőket mondta erről: „Az ABB Formula-E FIA Girls on Track program ideális lehetőséget kínál arra, hogy még inkább elmélyítsük részvételünket a sportágban, és továbbra is inspirációt és megfelelő orientációt kínáljunk a nők következő generációja számára. Ez is egy újabb példája annak, ahogy az ABB a helyi közösségekkel karöltve három irányból is – tehát az oktatáson, valamint a sokszínűség és a befogadás előmozdításán keresztül – hathatós támogatást nyújt e közösségek megmaradásához.”

 

Az ABB azért kíván együttműködni a FIA és az ABB Formula-E csapataival, hogy tapasztalataikra és szakértelmükre támaszkodva oktatási programokat dolgozzon ki az ABB FIA Formula-E Világbajnokság versenyrendszerének kialakításához, továbbá, hogy a technológiai iparágban és a mérnöki tudományok területén dolgozó nők pozitív történeteit népszerűsítse. Ez a partnerség a tehetséges fiatalok toborzására is kiváló lehetőséget kínál.

 

„A FIA Girls on Track program eseményei már eddig is több ezer fiatal előtt tárták fel a motorsportban rejlő számtalan változatos karrierlehetőséget. Ha a Formula-E és az ABB, mint a versenysorozat globális partnere együttműködésével még inkább kiteljesedik ez a program, akkor ez újabb nagy lépést jelenthet a sokszínűség és a befogadás ügyének előmozdítása irányában” – mondta Michèle Mouton, a FIA Women in Motorsport Commission elnöke.

 

„Ha azt szeretnénk, hogy sportágunknak egyre több női résztvevője legyen, akkor rendkívül fontos, hogy a lányokat már fiatal korukban bátorítsuk, és megkapják a megfelelő inspirációt. Ezzel együtt a FIA, a Women in Motorsport Commission és a Formula-E közötti kiterjedt partnerség csak hozzájárulhat annak tudatosításához, hogy a sport esélyegyenlőséget biztosít mindenki számára, és csak remélhetjük, hogy az élvezetes, ugyanakkor oktató jellegű Girls on Track foglalkozások olyan felsőoktatási intézmények irányába mozdítják a fiatal lányokat, ahonnan egyenes út nyílik iparágunk felé.”

 

Jamie Reigle, a Formula-E vezérigazgatója a következőket tette hozzá: „Örömmel bővítjük kapcsolatunkat a FIA Girls on Track programmal, mely szilárd alapot ad a motorsport kínálta lehetőségek fiatal nőkkel való megismertetéséhez, ami amúgy is kiemelten fontos számunkra. Az ABB számos stratégiai jelentőségű projekt tekintetében szoros együttműködést folytat a Formula-E csapatával, ezért magától értetődő volt, hogy ez a cég lett a FIA Girls on Track kezdeményezésünk első globális partnere. A program sikeres elindítása után alig várjuk, hogy az ABB-vel és a FIA-val karöltve tovább bővítsük annak hatókörét és fokozzuk hatását.”

 

 

Az ABB sokszínűség és befogadás iránti elkötelezettségének ez a partnerség jelenti a legújabb elemét. Ezen keresztül csatlakozik a Society for Women Engineers (SWE) társasággal fennálló megállapodáshoz. Az SWE a világ legnagyobb szószóló és katalizátor szervezete, mely célja, hogy a nők minél nagyobb számban legyenek jelen a műszaki és technológiai területeken. Mindezek mellett az ABB célul tűzte ki, hogy 2030-ig 25%-kal növeli a nők számát a felső vezetésben.

 

Az ABB az ABB FIA Formula-E Világbajnokság névadó szponzora. Ezen a nemzetközi versenysorozaton teljesen elektromos hajtású együléses versenyautók állhatnak rajthoz. Világszerte saját technológiával támogatja a városi helyszínek ideiglenesen kialakított versenypályáin megrendezett eseményeket. Az ABB még 2010-ben lépett be az e-mobilitás piacára, és mára már a 400 000-et is meghaladó számban értékesített elektromos járműtöltő berendezéseket a világ több mint 85 országában. Ebből 20 000 volt az egyenáramú gyorstöltők és 380 000 a váltóáramú töltőberendezések száma, ha a Chargedot-on keresztül értékesített termékeket is beleszámítjuk.

 

Amit érdemes tudni a FIA Girls on Track programról 

A FIA Girls on Track program eseményei azt a célt szolgálják, hogy helyi szinten szervezett élvezetes oktatási tevékenység keretében egyedülálló betekintést engedjenek a 8 és 18 év közötti lányok számára azokba a változatos karrierlehetőségekbe, amelyeket a motorsport folyton nyüzsgő világa kínálni tud. A gokartozás, a bokszutcában lebonyolított versenyek, a multimédiás oktatóanyagok, valamint a fitnesz és az ún. wellbeing workshopok mind arra szolgálnak, hogy motivációt adjanak a fiatal lányoknak, a sportág mellé állítsák őket és a sportban rejlő lehetőségek egész világát bemutassák nekik.

 

A FIA Women in Motorsport Commission

A FIA Women in Motorsport Commission (Nők a Motorsportban Bizottság) 2009 végén állt fel Jean Todt elnöksége alatt. Célja a nemek közti egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás kultúrájának előmozdítása, valamint az, hogy kezdeményezések sokaságán keresztül korosztálytól függetlenül arra bátorítsa a nőket, hogy megismerjék a sportban rejlő lehetőségek széles körét, és éljenek is ezekkel a lehetőségekkel. A Bizottság arra törekszik, hogy a nők a motorsport minden szintjén és területén egyre nagyobb számban legyenek jelen. Ehhez kíván támogatást és segítséget nyújtani a számukra.

 

A 2021. évi ABB FIA Formula-E világbajnokságának versenynaptára (helyszínekkel és végleges időpontokkal)

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09