Az ÉletMentő app újítása forradalmasíthatja a mentésirányítók munkáját

Kütyü Magazin, 2021. május 27. 08:20

Hamarosan újabb funkcióval bővül a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös ÉletMentő applikációja: a fejlesztésnek köszönhetően videókapcsolat létesíthető majd a mentésirányító központ és a bajbajutottak között. A videóhívás funkció nagy segítséget jelenthet a mentési folyamatban részvevőknek közlekedési balesetek vagy sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén, segítségével a telefonos elsősegélynyújtás is sokkal hatékonyabbá válik, nem utolsósorban pedig a hallássérült segélykérők számára is jobb kommunikációs platformot teremt.

A mentésirányító központok a világon mindenhol a segítségnyújtás fontos részét képezik, hiszen a hívásokat fogadó diszpécserek kerülnek először kapcsolatba a bajbajutottal vagy a hívó féllel. A segítségnyújtás folyamatát pedig nagymértékben befolyásolja, hogy milyen információk jutnak el a mentésirányító központba: korábban az egyetlen kapcsolat a telefonhívás volt, azonban a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációjának köszönhetően ez kiegészült a hívó fél pontos tartózkodási helyével és egészségügyi adataival kapcsolatos információkkal. Mindezen plusz információ jelentősen lerövidítheti a megfelelő segítség elindításához szükséges időt. Ugyanakkor az ÉletMentő applikáció hamarosan elérhető fejlesztése még inkább forradalmasítja a mentésirányító központok munkáját: a videóhívás funkció segítségével a diszpécserek láthatják az esetek valós körülményeit.

 

„Technológiai vállalatként látjuk, hogy a kapcsolattartás terén átalakultak az igények: egyre nagyobb teret nyernek a videó alapú hívások. Előreláthatólag ez a trend csak erősödni fog, hiszen az újgenerációs mobilhálózat, az 5G elterjedése a videóhívások tekintetében is áttörést fog hozni: az elképesztő sebesség és minimális késleltetés azonnaliságot, real time hívásokat tesznek lehetővé. Mindezek miatt amikor először hallottunk az ÉletMentő app kapcsán a videóhívás lehetőségéről, nem volt kérdés, hogy bele kell vágnunk, hiszen ezáltal a videós funkció előnyeit egy olyan fontos területre emelhetjük át, mint az egészségügyi ellátás.” – mondta el Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért Felelős Vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

 

 

Az ÉletMentő applikációban hamarosan elérhető videókapcsolat funkció nagy segítséget jelenthet többek között közlekedési balesetek és egyéb sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén, hiszen létfontosságú információkat nyújthat a mentésirányító központ számára az eset jellegéről, a sérültek számáról és egészségi állapotuk súlyosságáról. Hasonlóképpen nagy segítséget jelenthet az elsősegélynyújtás folyamatában: a videóhívás lehetővé teszi a diszpécser számára, hogy részletesen ellenőrizze a beteg/sérült aktuális egészségi állapotát (például a sérülés súlyosságát) és az ezt követően nyújtott elsősegélyt. Előbbiek mellett a halássérült hívók számára is hatékonyabb kommunikációs platformot teremt az újítás: egyrészt a korábbinál sokkal átfogóbb információkat tudnak szolgáltatni a mentésirányító központnak, másrészt a videókapcsolat a jelnyelvi kommunikációt is lehetővé teszi számukra. Előbbiek mellett a fejlesztés lehetőséget kínál arra is, hogy a mentőszemélyzet értékes plusz információkat kapjon, hiszen a hívó fél és a mentésirányító központ közötti videóhívás közvetlenül az eset helyszínére tartó mentőszemélyzetnek is továbbítható, ezáltal már útközben felkészülhetnek az ellátásra.

 

„Tudatosan törekszünk arra, hogy a legkorszerűbb digitális megoldásokat használjuk az életmentés érdekében, ezek közé tartozik a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal tavaly januárban útjára indított ÉletMentő applikáció is. A folyamatos fejlesztés révén hamarosan nem csak a beérkező adatok és a hangkapcsolat, hanem a valós idejű vizuális kapcsolat is támogatni fogja mentésirányítóinkat a gyors és szakszerű segítségnyújtásban.” - mondta Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. 

 

Az ÉletMentő applikációról

Az ÉletMentő applikáció 2020 januárjában indult el a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében. Az applikáció célja elsősorban az, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a segélyhívást. Az ÉletMentő amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is. Az alkalmazás az elmúlt évben több fontos újítással bővült: többek között koronavírus információs gombbal, push értesítések lehetőségével és chatbot funkcióval.

 

Az applikációt az indulás óta eltelt több mint 1 évben 530.000-en töltötték le és 3200 esetben nyújtott segítséget. 

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50