Az ABB tovább csökkenti szén-dioxid-kibocsátását

forrás: Prím Online, 2021. június 4. 20:29

Az ABB a tudományosan megalapozott, ambiciózus céljai elérését szolgáló lépései részeként arra vállalt kötelezettséget, hogy 2030-ra a járműflottáját elektromos hajtású járművekre cseréli, kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát szerez be, és új, energiahatékonysági célokat határoz meg, köztük az energiagazdálkodási rendszerek szisztematikus alkalmazását. 

Az új Fenntarthatósági Stratégiája (Sustainability Strategy) részeként, és összhangban az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megvalósítására irányuló törekvéseivel, az ABB elkötelezte magát, hogy partnerként együttműködik ügyfeleivel és a beszállítóival kibocsátásuk csökkentése érdekében, és hogy 2030-ra saját tevékenységeiben karbonsemlegességet érjen el. A június 5-ei környezetvédelmi világnap előtt, az ABB bejelentette, hogy csatlakozik a nemzetközi nonprofit szerveződés, a Klímacsoport (The Climate Group) három kezdeményezéséhez is, összhangban saját kibocsátásának csökkentését célzó cselekvési tervével és fókuszterületeivel:  

•  EV 100: Az ABB vállalja, hogy 2030-ra elektromos hajtásúra cseréli le a több mint 10 000 járműből álló járműparkját. Svédországban már megkezdte a közel 700 autóból álló vállalati flottájának tisztán elektromos meghajtásúvá alakítását, míg az Egyesült Királyságban működő tagvállalatai már tavaly bejelentették, hogy az 500 darab járművet magában foglaló járműparkjukat 2025-re e-járművekre cserélik.  

•  RE 100: Az ABB vállalja, hogy 2030-ra kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát szerez be.  2020-ban az ABB által felhasznált elektromos áram 32%-a vagy tanúsított zöldáram volt, vagy azt a vállalat a saját, fotovoltaikus erőműveiben állította elő.  2020 óta az ABB Svájcban kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát vásárol. 

•  EP 100: Az ABB vállalja, hogy energiahatékonysági célokat dolgoz ki, és a telephelyein folytatja az energiagazdálkodási rendszerek telepítését. Az ABB-nek már napjainkban is több mint 100 olyan telephelye van, amely független, külső tanúsító szervezet által minősített vagy saját tanúsítású energiagazdálkodási rendszerrel rendelkezik. 

 

 

 

Mostanra a vállalat saját kibocsátáscsökkentési céljait az SBTi (Science Based Targets initiative) kezdeményezés keretében is megerősítették, így alátámasztva, hogy azok összhangban állnak a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben rögzített azon törekvéssel, hogy a hőmérsékletemelkedés mértékét 1,5 °C alatt tartsák. Az SBTi kezdeményezésben partnerként nem kormányzati szervezetek, a CDP, az ENSZ Global Compact (UNGC), a World Resources Institute (WRI) és a World Wildlife Fund (WWF) vesznek részt.  Az SBTi a tudományos megalapozottságú célok kitűzése terén meghatározza és támogatja a jó gyakorlatokat, illetve független szervezetként értékeli a vállalatok célkitűzéseit. 

 

Az ABB csatlakozott a globális hőmérsékletemelkedés 1,5 °C alatt tartását célzó „Business Ambition for 1,5°C Campaign” -hez is. Ez egy globális koalíció, amelyet ENSZ-szerveztek, vállalatok és az iparágak vezető képviselői alkotnak. Vezetését az UNCG látja el. 

 

„Az ABB minden tevékenységében példát szeretnénk mutatni, és fontos mérföldkőnek tekintjük, hogy ambiciózus céljainkat most tudományosan is megerősítették,” – nyilatkozta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági igazgatója. „Hiszünk abban, hogy a technológia és a jól képzett, megfelelő döntési jogkörrel felruházott személyek együtt kulcsfontosságú szerepet játszanak a kibocsátások csökkentésében, valamint a bolygónk további melegedésének megelőzésében.”   

 

Az ABB fenntarthatósági stratégiája egyértelműen a legnagyobb hatást gyakorló területekre összpontosít: a kibocsátások csökkentésével és az erőforrások megőrzésével támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását, illetve az integritás és az átláthatóság iránti erős elköteleződésével támogatja a társadalmi haladást. A stratégia részeként 2021-től kezdődően, az ABB a felsővezetői javadalmazásába konkrét, a fenntarthatósággal összefüggő célokat épít be.   

 

Az ABB fenntarthatósági stratégiájával kapcsolatos bővebb információk itt érhetők el. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05