Az élénkülő verseny miatt gyors ütemben terjed az automatizáció és a fenntartható gyártás

forrás: Prím Online, 2021. június 8. 11:09

Az élénkülő globális versenyre reagálva a régi gyártóvállalatok gyors ütemben változtatják meg működésük módját – derült ki a Fujitsu piaci attitűdökről készült friss kutatásából. Az IKT vezetők által 17 országban alkalmazott gyártási technológiákról végzett felmérés* megerősítette, hogy a vállalatok elsősorban a minőség és a hatékonyság javítása érdekében automatizálnak, és a fenntarthatóság is fontos szempont az új IKT-beruházásoknál.

A Covid19 keltette sokk nyomán a gyártóvállalatok az üzleti ellenálló képességre és a reagálókészségre is kiemelten odafigyelnek. A gyári automatizálás kritikus szerepet játszik e célok megvalósításában. A gyártóvállalatok minden más területnél többet fordítanak automatizációra. Háromnegyedük (76,8%) tervezi automatizációs projektek elindítását a következő 12 hónapban. A fenntarthatóság is egyre lényegesebb tényező a gyártóvállalatok vezetőinek szemében – az IKT-költés szempontjából a harmadik helyre sorolták. A Fujitsu felmérésből úgy tűnik, hogy a cégek ezzel a környezettudatos márkák iránti fogyasztói preferenciák erősödésére reagálnak. 

 

Az élesedő verseny folyamatos és sikeres digitális átalakuláshoz vezet 

A Fujitsu felmérése azt mutatja, hogy a gyártóvállalatok erős és egyre élesebb verseny tapasztalnak, és a versenynyomás digitális átalakulásra ösztönzi őket. Több mint háromnegyedük (75,8%) rendkívül vagy nagyon erős globális versenyről számolt be, és csupán egyötödük (21,7%) nincs kitéve nemzetközi szereplők hatásának. A megkérdezettek 68,7%-a emellett az új belépők és a piaci részesedés megszerzésére törekvő, szabályokat újraíró szereplők részéről is fenyegetve érzi pozícióját.

 

A gyártóvállalatok folyamatos innovációval reagálnak, amit a sikeres digitális átalakulási (DX) projektek megvalósítása is erősít. A Fujitsu által vizsgált 17 átalakulási projekt közül 80% beváltotta vagy felülmúlta a hozzá fűzött reményeket. Az említésre méltó előnyök között szerepel a versenyképesség növekedése, a selejt mennyiségének csökkenése, a minőség javulása, az ökoszisztéma-alapú üzleti modellek támogatása, az ügyfélkapcsolatok megerősödése és a nagyobb agilitás. Ezek a sikerek gyorsítják a digitális átalakulás ütemét, és további átfogó DX-beruházások végrehajtására ösztönzik a gyártóvállalatokat a következő 12 hónapban. Legalább 30%-uk jelentős vagy nagy projekteket tervez a felmérésben vizsgált 36 működési területen. 

 

 

A következő fontos lépés az IT-OT integráció

Yuuki Yamamoto, a Fujtisu COLMINA üzletágának vezetője elmondta: „Globális gyártóipari felmérésünk bebizonyította, mennyire fontos az automatizáció több szempontból is, de a gyártóvállalatok számára a minőségre és a hatékonyságra gyakorolt hatása jelent igazán prioritást. A világ legnagyobb gyártóipari IKT-integrátora lévén a Fujitsu úgy tartja, hogy az IT, azaz az informatika és az OT, azaz működéstámogató technológia integrálása lesz a következő fontos lépés. Jelenleg az IT és az OT többnyire egymástól elválasztva működik a világ gyáraiban. A műszaki tervezést kiszolgáló technológia és a gyártóüzemi működést támogató technológia integrálásával a vállalatok a minőség és a hatékonyság új szintjét érhetik el, amely vizsgálatunk eredményei szerint fontos motiváció az iparág számára.” 

 

A válaszadók több mint kétharmada (69,3%) úgy gondolja, hogy a legfőbb prioritás a termékminőség javítása a gyártási alkalmazásoknál, a második helyen pedig a jobb kihasználtságon keresztül elérhető hatékonyságnövelés áll (67,6%). A biztonság valamennyi aspektusának fejlesztése a harmadik prioritás – amit az is alátámaszt, hogy az internetbiztonság az IKT-kiadások növelésének elsődleges oka. 

 

A digitális átalakulás megvalósításában szerepet játszó konkrét technológiák közül az elsődleges vállalati alkalmazásokat tartják a legfontosabbnak. A két legyakoribb alkalmazás, az ERP és a rendelésfeldolgozó szoftver továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a fejlesztésekben. Ugyanakkor változásokra számíthatunk. A gyártóvállalatok igyekeznek működésük szerves részévé tenni az ellenálló képességet és az alkalmazkodást – kétharmaduk (67,4%) készül ellátási láncai és gyártólétesítményei diverzifikálására a Covid19 miatt. Ezt a gyártóvállalatok következő 12 hónapban tervezett konkrét alkalmazásberuházásai is tükrözik, amelyeknél észrevehető eltolódott a hangsúly a készletgazdálkodás, a rendeléskezelés, az ellátásilánc-kezelés (SCM) és az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM) irányába (ebben a sorrendben). 

 

A pontszerű gyártási alkalmazások közül a gyártólétesítmények adataival kapcsolatos beruházások voltak a legjellemzőbbek az elmúlt 12 hónapban. Az eredmények arra utalnak, hogy ezek helyét a gyári automatizáció veszi majd át a következő évben, majd a prediktív karbantartás és az üzemi karbantartás következik. A gyártólétesítmények adataival kapcsolatos projektek így a negyedik helyre szorulnak vissza. A Covid19 elleni intézkedésekkel kapcsolatos beruházások továbbra is fontosak, de már csak az ötödik helyen állnak, ami arra utal, hogy a gyártóvállalatok szerint a világjárvány legnehezebb szakasza már mögöttünk van. 

 

_____________

* A felmérést a DataDriven készítette a Fujitsu megbízásából 2021 februárjában és márciusában, 17 ország gyártószektorának 208 IKT-döntéshozója bevonásával. A részt vevő országok között szerepeltek az Egyesült Királyság, Japán valamint Európa, Észak-Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség nagyobb gazdaságai. A válaszadó vállalatok legnagyobb hányadának (29,5%) éves árbevétele 1,1 és 5 milliárd dollár közé esett. 14,8%-uk éves árbevétele meghaladta a 10,1 milliárd dollárt, 14,9%-uké pedig 5,1 és 10 milliárd dollár közé esett. A maradék 13,9% kisebb gyártóvállalat volt (250 és 500 millió dollár közötti éves árbevétellel).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15