Csalással vádolják az Intelt

Tóth Kristóf, 2001. január 28. 21:39
Randall C. Kennedy, a Benchmark Studio 1.0 készítője azzal vádolja az Intelt, hogy az a Pentium 4-es processzor előnyére befolyásolta a különféle tesztprogramok végeredményét.
Kennedy szerint az AMD Thunderbird processzora sokkal gyorsabb az Intel Pentium 4-es CPU-jánál, s a tesztek kizárólag azért mutatnak nagyjából azonos sebességet a két processzor között, mert azok készítői az Intel kérésére csalnak. Kennedy szerint még egy duál Pentium III 733MHz-es rendszer is földbe tapossa a Pentium 4 jelenlegi leggyorsabb, 1.5 GHz-es változatát.

Randall C. Kennedy korábban szinte kizárólag az Intelnek dolgozott, és miután egy, a Pentium processzorok hibáit firtató cikk miatt távozott az Intel köreiből, most azt állítja, hogy a közismert tesztprogramok azt mutatják, amit az Intel látni szeretne, egyszóval csalnak.

Kennedy azzal vádolja a népszerű benchmark-programok íróit, köztük a WinStone-t készítő Ziff-Davist és a BAPCo-t, hogy az Intel befolyása alatt állnak, és a tesztprogramokat úgy írják meg, hogy azok a konkurens termékek eredményeit lerontják.

Kennedy vádjait mind a BAPCo, mind a Ziff-Davis szóvivői elutasították, miközben az Intel annyit fűzött a dologhoz, hogy mindkét cég programja népszerű és elismert a PC-iparban.

A Benchmark Studio 18 hónapig készült az Intel kérésére. A program feladata a Pentium 4 előnyeinek kihangsúlyozása lett volna az AMD Thunderbird-höz, valamint az Intel Pentium III-hoz képest, mivel a processzor egyébként igen gyengén szerepelne, állítja Kennedy.

A program eredetileg Windows 2000 alá lett tervezve, és a többi tesztprogramtól abban különbözik, hogy egyszerre több különféle alkalmazást is futtat, csakúgy, mint ahogy a valós életben is általában több szoftver működik egy időben. A Benchmark Studio rugalmasan kezelhető, tetszés szerint beállítható benne, hogy hány és milyen program fusson egyszerre, így az adott körülményeknek megfelelően tesztelhetők a különféle rendszerek. A Windows 2000-re azért volt szükség, mert a Windows 9x/ME nem képes kihasználni a több processzor által biztosított lehetőségeket.

Kennedy szerint teszprogramja két lényeges eredménnyel szolgált: az egyik az, hogy a Pentium 4 mind a Pentium III, mind a Thunderbird-höz képest igen gyengén teljesít. A másik meglepő fejlemény állítása szerint az, hogy a kétprocesszoros rendszerek sokkal nagyobb teljesítményre képesek, mint azt az eddigi tesztek mutatták.

Miután Kennedy a Pentium 4-gyel kapcsolatos negatív véleményének hangot adott weboldalán, az Intel felbontotta szerződését Kennedy kétszemélyes cégével.

Habár Kennedy szavahihetősége IGENCSAK MEGKÉRDŐJELEZHETŐ, ha mégis igaz amit állít, az Intel kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Kulcsszavak: Intel processzor AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09