Idén is lesznek intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton

forrás: Prím Online, 2021. június 25. 17:13

A kedvező járványhelyzetben a Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is szervez táborokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy nyáron is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.

Az idei táborok a MOL Gyermekgyógyító Program és az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik a tanév során lovasterápián vettek részt. Mivel a táborok létszáma már betelt, a szervezők az idei nyárra már nem tudnak további jelentkezőket fogadni.    

 

A Magyar Lovasterápia Szövetség több mint 20 éve folytat fejlesztő-rehabilitáló céllal lovasterápiát. 

A táborokat korosztályos bontásban, a résztvevők képességeinek és problémáinak megfelelő tematikával tervezzük. A programban részt vesznek különböző pszichés problémákkal küzdő, tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, valamint halmozottan sérült gyermekek. Munkánk során a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a pszichológiai lovasterápia, valamint a hippoterápia módszereit használjuk, kiegészítve ezeket más élményterápiás eszközökkel. Minden tábort egy-egy téma köré építünk fel.  A kiegészítő terápiás foglalkozásokhoz külsős terapeutákat (szomatopedagógus, fejlesztő pedagógus, gyógytornász, logopédus) is meghívunk.  

 

Az első tábor július 5-9. között lesz, címe: „Szabad-Nem szabad? - Hogyan viselkedjünk a lovak körül? A táborba főleg hiperaktív, figyelemzavaros és magatartásproblémás gyermekeket várunk.

 

Sok gyermek számára nehézséget okoz annak eldöntése, hogy mi a helyes, és mi a helytelen, akár a hétköznapi, az otthoni, az iskolai, vagy a lovasterápiás környezetről beszélünk. Gyakran a családban sem kapnak egyértelmű útmutatást arra vonatkozóan, hogy hol vannak pontosan a határok, amin belül gyermekként szabadon dönthetnek, és hol van az a vonal, amit semmilyen körülmények között nem lehet átlépni. Jelen táborunk programjával és tematikájával játékos és szórakoztató formában segítjük a résztvevőket abban, hogy könnyebben eligazodjanak az őket körülvevő szabályok között. Ebben lesznek segítőtársaink a lovak.

 

 

Július 12-16 között kerül megrendezésre „Micimackó és barátai a Százholdas Pagonyban ” című táborunk. 

A sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családokra sokkal nagyobb nyomás nehezedik, mint az átlagosakra. Ilyen probléma az iskolai szünetek alatti gyermekfelügyelet is. Kevés olyan nyári tábor van, ahol fogadják őket, ezek a táborok érthető okokból gyakran szegregáltan tudnak csak megvalósulni, ami azt jelenti, hogy a testvérek nem csatlakozhatnak a programokhoz.

 

Ezért szervezünk egy olyan tábort, ahova nem csak a hozzánk terápiára járó, sérüléssel élő gyerekek, hanem azok testvérei is eljöhetnek. A tábor tematikája A. Milne Micimackója köré szerveződik, aki barátaival számtalan kalandot él át. A Százholdas Pagony elevenedik majd meg a lovarda szenzoros erdejében.  A tábor minden napján egy-egy szereplő bőrébe bújnak a gyerekek, és megismerkednek a karakterek jellemzőivel. Terveink szerint pszichológust, drámapedagógust és meseterapeutát is bevonunk a programba, hogy minél sokrétűbben tudjuk feldolgozni a mesét.

 

 

„Legjobb barátaink a lovak és a kutyák”- a komplex állatasszisztált terápiás tábor július 19-23. között lesz.  

A táborban a lovasterápiás kereteket terápiás kutyák részvételével bővítjük ki, összekapcsoljuk a kétféle terápiás lehetőséget. Célunk az is, hogy megmutassuk a résztvevő gyerekeknek, milyen sok mindenre alkalmasak a segítő kutyák és a munkakutyák.

 

A program megvalósításához külsős szakembereket hívunk meg: kutyás terapeutákat, kutyakiképző szakembereket, kutató-mentő kutyás csapatot, de a tábor programját gazdagítják olyan pedagógusok és szakemberek is, akik a megélt élményeket segítenek vizuális úton formába önteni.

 

A negyedik tábor július 26-30. között lesz, a címe „Kalandra fel!”  

Célunk, hogy különböző mozgásos élményeken, tapasztalatokon keresztül fejlesszük a  gyerekek motoros funkcióit. A lovakkal és a lovak körül végzett játékok, gyakorlatok, mozgásos feladatok, valamint a szabadidős és egyéb tevékenységek, mind a motoros és orientációs képességeket, a nagy és finommozgások koordinációját, az egyensúly fejlődését, a térérzékelés, a testséma, a testtudat kialakulását, fejlődését segítik elő, játékos, szórakoztató formában. A gyerekek ráéreznek arra, hogy a „tanulás” öröm is lehet. A táborban értelmileg akadályozott, tanulási nehézségekkel küzdő, részképességzavaros gyerekek vesznek részt.

 

Reméljük, hogy idén is felejthetetlen élményekkel gazdagodnak a gyerekek a táborokban!  

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05