Fenntarthatósági terve 30%-os energiamegtakarítást hoz az ABB gyárnak

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 2. 11:13

Az ABB frosinonei gyárának fenntarthatósági stratégiája első lépésben korszerűsített hardvermegoldást és felhőalapú energiagazdálkodást alkalmaz a hatékonyság számottevő növelése érdekében.

Az ABB egyik termelőüzeme jó példát mutat arra, hogyan lehet energiagazdálkodásának egyszerű megújításával bármelyik gyárat felkészíteni arra, hogy fenntartható mikrohálózatként működjön. A közép-olaszországi Lazio régió Frosinone településén található telephely fejlesztési tervének első lépése egy költséghatékonyságot javító utólagos korszerűsítési megoldás volt.

 

A frosinonei gyár az ABB kisfeszültségű megszakító technológiáinak globális gyártó központja, mely évente nagyjából 3 millió darabot állít elő ebből a termékből. A gyár – a Dalmineben, illetve Santa Palombaban található testvérüzemével együtt – megkapta az ún. „Világítótorony gyár” címet, ami annyit jelent, hogy az illetékes olasz kormányhivatal példaként állítja más olyan cégek elé, ahol a digitális átalakítás, valamint az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása jelenleg is zajlik. A létesítmény vezetése a 9000 MWó-s éves energiafogyasztás és a nagyságrendileg 1,2 millió eurós energiaszámla alapján lehetőséget látott arra, hogy a digitális energiagazdálkodáson és a megújuló energiaforrások felhasználásán keresztül komolyabb költség- és széndioxid-megtakarítást érjen el.

 

 

„Olyan technológiákat állítunk elő, amelyek segítségével ügyfeleink energiát takaríthatnak meg, épp ezért szeretnénk, hogy gyártó tevékenységünk a lehető leginkább fenntartható legyen.” - mondta Massimiliano Cifalitti, az ABB Hub Europe menedzsere. – A kérdés csak az volt, hol fogjunk hozzá. Az immár 50 évre visszatekintő cég működése egyre kiterjedt, és áramelosztó rendszere ennek megfelelően bővült. Érthető tehát, hogy különböző korú és eltérő technológiai szintet képviselő kapcsolóberendezésekkel és kismegszakítókkal rendelkezünk.

 

A kapcsolóberendezések korszerűsítése volt az első lépés a telephely fenntarthatóbbá tétele felé vezető úton. 112 Ekip UP digitális kioldó egységet, 9 Emax 2 légmegszakítót, 15 Ekip Com Hub eszközt és egy Lite Panelt modernizáltak. A kis környezeti hatást kifejtő rendszerarchitektúra a telephely meglévő kapcsolóberendezéseinek 100%-át megtartotta, miközben a kiépítés során egyszer sem kellett leállni a termeléssel.

 

Mióta az elektromos hálózatot rákapcsolták az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS)*-re, a rendszer egyszerre több mint 120 elektromos elosztópont folyamatos megfigyelésére alkalmas a frosinonei létesítményben. A Microsoft által kifejlesztett innovatív, felhőalapú számítástechnikai EDCS platform hozzáférést biztosít azoknak a funkcióknak az ökoszisztémájához, amelyek fejlett algoritmusokat és gépi tanulást alkalmaznak a telephely energiahatékonyságának és energiagazdálkodásának folyamatos javítására.

 

 

Az EDCS segítségével nyert felismerések alapján a helyiek képesek voltak feltárni a telephely rejtett energiaveszteségeit és kiszámítani az új berendezések beszerzésére fordított összegek megtérülési idejét. A HVAC berendezések célirányos korszerűsítése, a hőmérséklet adatközpontú szabályozása, valamint a telephelyi világítás technológiai megújítása előre láthatólag mintegy 30%-kal fogja javítani az energiahatékonyságot.

 

A frosinonei csapat az Apleonával – Európa egyik vezető létesítménykezelő szakvállalatával – együttműködve elemzi a valós idejű energiagazdálkodási adatokat, integrálja azokat a létesítménykezelés stratégiáiba és tárja fel az ABB digitális kínálatát új funkciókkal bővítő lehetőségeket.

 

„Bárki hozzájárulhat a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez, ugyanakkor képes csökkenteni költségeit” – állítja David Zobel, az Apleona MENA & Southwest Europe regionális vállalkozási igazgatója. Ez a megközelítés bármely kereskedelmi létesítménynél működhet a régebbi hardverelemek megtartása mellett, mégpedig úgy, hogy az EDCS segítségével felismerhetők az energia megtakarításának könnyen megvalósítható lehetőségei, és javulnak a teljesítményeredmények. A rendszer ráadásul a megújuló energiaforrások integrációját is egyszerűbbé teszi.

 

Jövőre a gyár megújuló energiaforrások felhasználásával és új tárolórendszerek kiépítésével kíván továbblépni. Frosinone célja, hogy rugalmas és autonóm mikrohálózatként működjön. – A klímaváltozás, a fenntarthatóság és a rugalmasabb működés képessége iránti igény számos ipari létesítmény esetében elkerülhetetlenné teszi a mikrohálózatok kialakítását – mondja Fabio Monachesi, az ABB globális mikrohálózati alkalmazások vezetője. – Meg vagyunk győződve arról, hogy mindenekelőtt a megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani. A kapcsolóberendezések korszerűsítésével és az energiagazdálkodást meghatározó EDCS alkalmazásával készen állunk telephelyünk fejlődésének következő szakaszára.

 

*A jelenleg rendelkezésre álló két jól ismert energia- és eszközgazdálkodási megoldás – az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS) és az ABB Ability Asset Health for Electrical Systems – révén a MyRemoteCare távellenőrzési megoldás folyamatos fejlődésen ment keresztül és egyetlen egységes felhasználói interfészben valósul meg. Az ABB Electrification az új ABB Ability Energy and Asset Managerrel ünnepli ezt a kínálati fejlődést.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05