Márciusban parlament előtt az egységes hírközlési törvény

Kovács Attila, 2001. február 1. 14:10
Ez év július 1-jével olyan új köztisztviselői törvény lép életbe, amelynek szerves része kell legyen, hogy a résztvevők a társadalom tagjaival való jobb kommunikációját célzó eKormányzat (eGovernment) koncepció szerinti tevékenységre legyenek képesek – hangoztatta a február 1-jén tartott Figyelő Fórum megnyitó előadásában Stumpf István, a MeH minisztere. Majd így folytatta: „A pénteki nappal, azaz február 2-án közigazgatási egyeztetésre kerül az Egységes Hírközlési Törvény újabb, az IKB által átdolgozott változata. Reményeink szerint legkésőbb március közepéig a Parlament elé tudjuk vinni a törvénytervezetet.
Ezzel még a tavaszi ülésszak idején az EHT elkészülhet.” Az eddig tíz változat tervezetet megérő EHT-t kiemelkedő jelentőségűnek tartja a miniszter. A mostani verzió az eddigiektől számos ponton eltér, újdonságot tartalmaz, és valószínűen a reakciók is megoszlanak majd. Ezért úgy döntött, hogy felállít egy munkabizottságot, amelynek az a feladata, hogy a reakciókat megszűrje, szelektálja és a szabályozók, a konkrét törvényszöveg kidolgozói számára egyértelmű megfogalmazásokat adjon. Ez a munkabizottság mostantól kezdve - a MeH miniszterének a vezetésével - hetente ülésezik.

Stumpf István az elektronikus aláírás törvénytervezetről is szólt: ennek a kormányzati egyeztetése 2 héten belül meg fog történni. Harmadik stratégiai kérdésként az elektronikus közbeszerzésről szóló törvényt említette, bejelentve: a kormány reményei szerint ez év végére már olyan rendszert tudnak felállítani, amely alapján a jövő évtől kezdve elektronikus közbeszerzés lesz folytatható. A továbbiakban a miniszter utalt rá, hogy szintén két héten belül a kormány elé fog kerülni egy új kormányrendelet-tervezet, amely részben módosítja a telefonkoncessziót.

Az információs társadalom civil programjaira idén 2,3 milliárd forintot különít el a kormány, az ezzel kapcsolatos pályázatok beadási határideje 2001. január 31-én járt le.

A Montana Rt. és a Sun Microsystems Magyarország támogatásával megrendezett Figyelő Fórumon mintegy száz résztvevő hallgatta meg az elektronikus kormányzat témájú további négy előadást és a délután négy témában megtartott szekcióbeszélgetéseket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09