Az ABB 1000 fa elültetésével ünnepli 30 éves magyarországi működését

forrás: Prím Online, 2021. október 10. 12:34

Az ABB 2021. októberében ünnepli magyarországi működésének 30 éves évfordulóját. Az ABB mindig is fenntartható módon közelítette meg az üzleti tevékenységét, egyensúlyt teremtve a társadalom, a környezet és a gazdaság igényei között. Ezért döntött úgy, hogy ezen különleges évforduló alkalmából 1000 darab facsemete telepítésével is erősíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti elkötelezettségét. 

A csemeték szakszerű elültetését a Pilisi Parkerdő munkatársai végzik el a Budaörsi Kopárokban. Az erdészek az olyan őshonos fafajok mellett, mint a molyhos tölgy, virágos kőris, mezei juhar, közönséges nyír és nagylevelű hárs, a biodiverzitás növelése érdekében cserjefajokat is ültetnek, például húsos somot és bibircses kecskerágót, valamint vadkörtét és sajmeggyet. Az elültetésre váró fák élettartamuk alatt akár 80 tonna széndioxid megkötéséhez járulnak hozzá. 

 

„Az erdők a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében kiemelkedő szerepet játszanak. Ugyanakkor a minél nagyobb fokú biodiverzitás, a sokféle növény- és állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak”  – mondta el a faültetés kapcsán Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetvezetője.

 

A fatelepítésen kívül az ABB Magyarország kollégái bekapcsolódnak a Pilisi Parkerdő környezetének tisztán tartásába. Csapatépítő programként egy kétórás, vezetett erdei sétán is részt vesznek, ahol a Parkerdő természeti, kulturális és történelmi értékeit ismerhetik meg.

 

 

„A 30. évfordulóra tervezett faültetési akciónk illeszkedik az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájába, melyben a vállalat - összhangban az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megvalósítására irányuló törekvéseivel- elkötelezte magát, hogy partnerként együttműködik ügyfeleivel és a beszállítóival kibocsátásuk csökkentése érdekében, és hogy 2030-ra saját tevékenységeiben karbonsemlegességet érjen el” - nyilatkozta Szilvási Krisztina, az ABB Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslései alapján 2050-ig 500 és 3600 millió metrikus tonnányi szén-dioxidot kellene évente a légkörből kivonni új erdők telepítésével, hogy a felmelegedés ne lépje át a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest. Az ABB is csatlakozott a globális hőmérsékletemelkedés 1,5 °C alatt tartását célzó „Business Ambition for 1,5°C Campaign” -hoz, amely egy ENSZ-szervezetekből, vállalatokból és az iparágak vezető képviselőiből álló globális koalíció.

 

Az ABB Magyarország - az ABB stratégiájának megfelelően - az elkövetkező években egyértelműen a fenntarthatóságra legnagyobb hatást gyakorló területekre összpontosít majd. Ahhoz, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegességet érjen el működésében, célul tűzte ki, hogy javítja létesítményei és működése energiahatékonyságát. Ahol csak lehetséges, saját megoldásainak felhasználásával a telephelyein folytatja az energiagazdálkodási rendszerek telepítését, hogy kitapasztalja, a fenntarthatósági célok tekintetében hogyan tudja optimalizálni a kínálatát és az ügyfeleivel való együttműködését. Az ABB-nek már napjainkban is több mint 100 olyan telephelye van, amely független, külső tanúsító szervezet által minősített vagy saját tanúsítású energiagazdálkodási rendszerrel rendelkezik.  

 

Vállalásai közé tartozik, hogy 2030-ra kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát szerez be.  2020-ban az ABB által felhasznált elektromos áram 32 százaléka vagy tanúsított zöldáram volt, vagy azt a vállalat a saját, fotovoltaikus erőműveiben állította elő. A cég tervei között szerepel az is, hogy 2030-ra elektromos hajtásúra cseréli le a több mint 10 000 járműből álló járműparkját. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05