A Sony bemutatja a 33 megapixeles full-frame képszenzorral rendelkező Alpha 7 IV-et

forrás: Prím Online, 2021. október 24. 16:13

A Sony bejelentette, hogy három termékkel bővíti képalkotó kínálatát – a cserélhető objektíves, 33 megapixeles (hozzávetőleges érték) full-frame képszenzorral ellátott Alpha 7 IV mellett a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM vakukkal. 

A Alpha 7 IV új szintre emeli a full-frame fényképezőgépek Alpha 7 III által meghatározott kiemelkedő képminőségét és teljesítményét. Az új termék a Sony legfejlettebb képalkotó technológiáival rendelkezik, mint például az Alpha 1 modellben bemutatkozó BIONZ XR képfeldolgozó processzor legújabb verziója és a fejlett AF (autofókusz) lehetőségek ötvözve a finomhangolt kezelhetőséggel és javított megbízhatósággal, így tökéletes választás a képalkotás szerelmeseinek és a professzionális fotósoknak egyaránt. Az Alpha 7 IV 33 megapixeles felbontással és részletgazdag funkciókkal rendelkezik, melyek kielégítik a távvezérléssel kapcsolatos növekvő igényeket. 

 

“Az Alpha 7 III bemutatásával meghatároztuk, mikre képesek a full-frame fényképezőgépek. Ideje újra meghatározni a full-frame készülékek képességeinek határait” - mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotás termékmarketing-igazgatója. “Az Alpha 7 IV ötvözi a Sony legfejlettebb képalkotó technológiát, és kiemelkedő élményt biztosít állóképek és videók rögzítésénél egyaránt, így a felhasználók pontosan azt a tartalmat készíthetik el, amit megálmodtak, legyen szó bármilyen felvételi helyzetről.” 

 

 

Alpha 7 IV: végtelen innováció

Az új Alpha 7 IV kiemelkedő állóképrögzítési és videófelvételi funkciókkal rendelkező hibrid fényképezőgép, javított kezelhetőséggel és munkafolyamat-támogatással. A készülék vázát és a csomagolást a környezettudatosság jegyében alakították ki a Sony eredeti újrahasznosított SORPLAS műanyagja segítségével, így lényegesen több az újrahasznosítható  alkotóelem, és kevesebb a műanyag. 

 

 

Kiemelkedő képminőség

Az újonnan kialakított 33 megapixeles full-frame hátsó megvilágítású Exmor R CMOS képszenzor által kiemelkedő képminőség és széles (50 és 204800 közötti) ISO érzékenység érhető el. A nagy felbontás egyenletes színátmenetet tesz lehetővé zajcsökkentés mellett, megőrizve a részletességet és a textúrákat. A 15 lépcsős dinamikatartomány széleskörű lehetőséget biztosít az önkifejezéshez, a Creative Look funkció pedig hatékony segítség az eredeti kompozíciók megalkotásában, álló- és mozgóképek esetén egyaránt.  

 

Minden korábbinál fejlettebb AF teljesítmény

Az Alpha 1-ben bemutatott BIONZ XR képfeldolgozó processzor legújabb verziója a gördülékeny felvételi élmény érdekében kiemelkedően gyors autofókusz lehetőségeket biztosít, akár 10 képkocka/másodperces folyamatos felvételi sebességet AF/AE követéssel és nagy buffermemóriával. Az Alpha 7 IV a Real-Time-Tracking funkció és a képterület 94%-át lefedő 759 pontos fókusz-sík fázisérzékelő AF-rendszer segítségével követi az alanyokat. Ezen felül az Alpha 7 IV az emberi szemeken felül madarak és állatok szemét is hatékonyan követi. Az Alpha 7 III-hoz képest 30 százalékkal javult az emberi arc és szem érzékelése is. 

 

 

Fejlett filmfelvételi technológia

Az Alpha 7 IV a professzionális filmforgatásokon használt technológiáit alkalmazza, mint például a Sony Cinema Line kamera-kínálatában bemutatkozó S-Cinetone, mely részletgazdag filmszerű hatást eredményez. A kiemelkedő filmes minőséget a különböző felvételi módok biztosítják: Super 35 mm módban 4K 60p, 7k oversampling full-frame módban pedig 4K 30p rögzítési lehetőség áll rendelkezésre. Az új fényképezőgép 10-bites 4:2:2 színskálázással is rendelkezik a természetes átmenetekhez, az XAVC S-I kereten belüli kódolás a még hatékonyabb szerkesztési munkafolyamatokért, az XAVC HS pedig a kettős tömörítés hatékonyságáért felel. 

 

A videófelvételek precíz AF teljesítményére vonatkozó növekvő igények kiszolgálása érdekében az Alpha 7 IV a Sony E-bajonet objektívjeivel párosítva számos egyedi AF lehetőséget biztosít, mint például az AF Assist, amely autofókusz és a mélyélességet megjelenítő Focus Map használata mellett is támogatja a fókuszváltást. Az Alpha-széria története során először az új fényképezőgép ki- és bekapcsolható légzéskompenzációs funkcióval is rendelkezik, mely csillapítja a légzés okozta kilengéseket és fókuszváltás esetén is folyamatosan biztosítja a megfelelő betekintési szöget. 

 

 

A hibrid modellekhez méltó fejlett kezelhetőség

Az Alpha 7 IV kiemelkedő kezelhetősége és megbízhatósága révén igazi hibrid, állóképekhez és filmfelvételekhez egyaránt alkalmas készülék, mellyel a felhasználók könnyedén válthatnak a fotós és videós felvételi módok között. A Sony Alpha-szériájában elsőként elérhető a kétállású üzemmód szabályzó, melynél az alsó tárcsa segítségével a felhasználók a Still/Movie/S&Q beállítások közül választhatnak, a felső tárcsával pedig az Auto/P/A/S/M és az MR (Memory Recall) beállításokat alkalmazhatják. A szabályzó segítségével a felhasználók gyorsan válthatnak a kiválasztott specifikus beállítások között. Az öttengelyes beépített optikai képstabilizátor 5,5 fokozattal  nagyobb zársebességet, a javított markolat pedig nagyobb kényelmet biztosít, a CFexpress Type A memóriakártya-foglalat pedig még gyorsabb írást és törlést tesz lehetővé. Ezen felül a 3,68 millió képpontos OLED Quad-VGA képkereső az Alpha 7 III felbontásának 1,6-szorosát képes megjeleníteni, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élvezhessék a javított élőképes képminőséget, amely minimálisra csökkenti a színeltolódást és növeli a felbontást. 

 

A videós tartalomgyártók a készülék hőelvezető kialakításának köszönhetően akár egy órán keresztül rögzíthetik felvételeiket 4K 60p 10-bites 4:2:2 módban. Az ‘Active Mode’ képstabilizációs beállítása kiemelkedő rögzítési lehetőségeket biztosít. A felvételek készítésében a 3.0-típusú 1.03 millió képpontos, oldalra nyitható, állítható szögű érintőképernyős hátsó LCD monitor, a dedikált REC gomb és a nagykapacitású Z-szériás akkumulátor is hatékony segítség. 

 

Az Alpha 7 IV vázát magnézium-ötvözet borítja, így az erőteljes kialakítás párosul a könnyű súllyal, az újratervezett kialakítás és az objektívrögzítő gomb pedig tovább javítja a por- és nedvességállóságot. 

 

Fejlett munkafolyamat-funkciók

Az Alpha 7 IV kapcsolódási lehetőségek széles tárházával biztosítja a helyszíni közvetítéseket és a kiemelkedő minőségű tartalmak megosztását a tökéletes kép- és hangminőség megőrzése mellett. 

 

A fényképezőgép és az okostelefonok összekötése Imaging Edge Mobile alkalmazással még egyszerűbbé vált a Bluetooth használatával, így akár 5 GHz/2.4 GHz-es adatátviteli sebesség is elérhető. 

 

A fényképezőgép egy új funkcióval is rendelkezik: a „Shot Mark” egyszerű hozzáférést biztosít a videófelvételekben megjelölt jelenetekhez a fényképezőgépen és a Sony Catalyst Browse/Prepare alkalmazásain keresztül. 

 

A fényképezőgép számos új funkcióval rendelkezik az élő közvetítések és a távoli vezérlés támogatása érdekében, külső szoftver használata nélkül is. Az UVC (USB Video Class) és az UAC (USB Audio Class) segítségével az Alpha 7 IV könnyedén átalakítható nagyteljesítményű, élő közvetítésekre alkalmas eszközzé, ha a felhasználók számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatják a készüléket. A kiemelkedő képminőség (4K 15p vagy 1080 FHD 60p) mellett az Alpha 7 IV digitális audio interfészéhez csatlakoztatható mikrofonokkal és kiegészítőkkel biztosítható a kiemelkedő hangminőség. 

 

Környezettudatos kialakítás

A Sony "Road to Zero" elvre épülő környezetvédelmi törekvései meghatározóak voltak az Alpha 7 IV kialakításában, gyártásában és csomagolásában. A fényképezőgép SORPLAS újrahasznosított műanyag felhasználásával készült, így nem függ a nem megújuló energiaforrásoktól, a gyártási folyamat során pedig megújuló energiaforrásokat használnak, mint a napenergia. A termék csomagolása szintén újrahasznosítható, csökkentett műanyagtartalmú anyagokból készült. 

 

A HVL-F60RM2 GN60-as vakuegységéggel és 20-200mm-es lefedettséggel, a HVL-F46RM pedig egy GN46-os vakuegységgel és 24-105mm-es lefedettséggel érkezik. Mindkét vaku rendkívül erőteljes és pontos, egyúttal gyorsabbak és fejlettebb irányíthatósággal rendelkeznek. A két vakut a Sony Alpha fényképezőgépeket használó professzionális tartalomgyártók igényeit szem előtt tartva alkották meg, ezzel tökéletesítve az Alpha Lighting System fényképezőgépek közötti kommunikációját. 

 

 

Mindkét vaku fejlett folyamatos felvételi teljesítményt garantál, a HVL-F60RM2 esetében akár 200 villanással 10 képkocka/másodperces sebességgel, a HVL-F46RM esetében pedig 60 villanással. A javított algoritmus biztosítja, hogy a vakuk ne melegedjenek túl, a négy Ni-MH (Nikkel-fém-hidrid) akkumulátorral a HVL-F60RM2 240 villanásra képes 1,7 másodperces újratöltési idő mellett, míg HVL-F46RM akár 320-at is villanhat 2 másodperces újratöltési idővel. 

 

A felhasználók az Alpha fényképezőgépek és a vakuk egyidejű használatával részesülhetnek az Alpha Lighting System által nyújtott egyedi kommunikáció előnyeiből. Az Alpha 7 IV esetében a P-TTL vakuvezérléses fénymérés elérhető minden képkockánál Mid beállítás esetén, valamint a Hi folyamatos mód és a Lo folyamatos mód is elérhetővé vált. 

 

Az Alpha 1-gyel párosítva a HVL-F60RM2 elképesztően gyors, akár 20 képkocka/másodperces felvételi sebesség  is elérhető, az FA-EBA1 külső akkumulátor használatával a vaku másodpercenként 20 villanásra képes 10 másodpercen keresztül. Az Alpha 1 esetében a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM használatával akár 1/400 másodperces zársebességi szinkronizáció is elérhető full-frame módban a minél nagyobb művészi önkifejezésért. Ezen felül a néma elektromos zárnak köszönhetően a teljes csöndet igénylő környezetben is használható a vaku. 

 

 

Az Alpha fényképezőgépek és a HVL-F60RM2, valamint a HVL-F46RM közös használatának további előnyei: 

  • Vakuparaméterek közvetlen irányítása a kompatibilis fényképezőgép menüjéből
  • Vakuvezérlés összekapcsolása a fényképezőgép arcérzékelőjével
  • A fehéregyensúly automatikus korrekciója a vaku színhőmérséklet-információi alapján

 

Mindkét vaku rendkívül erőteljes és egyszerűen kezelhető. A Multi Interface shoe a Sony egyedülálló fém talpazatával és a masszív oldalsó kerettel jelentősen növeli az erőt és a megbízhatóságot. A talpazat növeli a vakuk por- és nedvességállóságát. A HVL-F60RM2 forgó fejes mechanizmusa, a “Quick Shift Bounce” rugalmas elhelyezést tesz lehetővé, valamint a fejlett fényvezérlés megakadályozza a nemkívánatos kilengéseket.

 

Az új vakuk vezeték nélküli rádiókommunikációs támogatással rendelkeznek, amivel akár 15 villanást és/vagy vevőegységet öt csoportban vezeték nélküli rádiókommunikáció által a sokoldalú fényvezérlésért. 

 

 

Elérhetőség

Az új Alpha 7 IV 2021 decemberétől lesz elérhető a Sony viszonteladó partnereinél. A PCK-LG2 képernyővédő üveglap az Alpha 7 IV-el egyidőben válik elérhetővé. 

 

A fényképezőgép a Camera Remote Software Development Kit-tel (SDK) is kompatibilis. 

 

A HVL-F46RM és a HVL-F60RM2 2021 novemberétől lesz elérhető a Sony viszonteladó partnereinél. 

 

Az Alpha 7 IV, a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM termékvideója:

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15